nlc.hu
Otthon

Önkéntesek mentették meg egy tesztre váró nő élett

Rosszul lett a tesztelés közben, egyetemista önkéntesek mentették meg az életét

Egy rimóci nő a mintavétel előtt elveszítette az eszméletét, illetve a keringése is leállt. A Semmelweis Egyetem hallgatói azonnal megkezdték az újraélesztését.

A Semmelweis Egyetem önkénteseinek kellett újraéleszteniük azt a középkorú rimóci nőt, aki egy koronavírusteszt elvégzése közben lett rosszul. A hivatalos közlemény szerint a nő elvesztette az eszméletét, majd a keringése is leállt, ezt észlelve pedig a két hallgató azonnal megkezdte az újraélesztését, amelyet felváltva végeztek a mentők kiérkezéséig, akiket rádión riasztottak.

Pál Kinga Ágnes, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) harmadéves és Kiss Karolina Aida, az Egészségtudományi Kar (ETK) elsőéves hallgatója az Országos Mentőszolgálat által szervezett országos szűrésben vett részt önkéntesként, ennek keretében érkeztek a Nógrád megyei Rimócon megadott címre PCR-mintát venni.

„Az újraélesztés alapjait már a gimnáziumban megtanultam, az első évben pedig az ÁOK-n is részesültünk elsősegélyoktatásban, de ez volt az első alkalom, hogy élesben kipróbálhattam a tanultakat. Maradandó élmény lesz, főleg így, hogy sikeres volt” – nyilatkozta Pál Kinga Ágnes.

„A legmélyebb nyomot annak a megtapasztalása hagyta bennem, hogy milyen éles a határ élet és halál között. Felemelő érzés, hogy jókor voltunk jó helyen, és tudtunk segíteni a hölgynek a mentők kiérkezéséig. Nagyon jó érzéssel töltött el az a nagyfokú szeretet és támogatás is, amit az eset után kaptunk” – tette hozzá a szülésznőnek tanuló Kiss Karolina Aida, aki most először végzett újraélesztést.

A Semmelweis Egyetem hallgatói közül az elmúlt egy évben több mint 6500-an vettek részt tanulmányaik mellett a járvány elleni védekezésben, kezdetben az egyetem, majd az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűréseit segítve, a kormányhivatal által koordinált kirendelések keretében, a betegágyak mellett dolgozva. Most, a harmadik hullám során közzétett felhívásra több mint 700 hallgató jelentkezett.

(via Index)

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatói a Karancsaljai Napfény Óvoda dolgozóinak koronavírus-szűrésén a nógrádi település községházában 2020. december 4-én.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatói a Karancsaljai Napfény Óvoda dolgozóinak koronavírus-szűrésén a nógrádi település községházában 2020. december 4-én (Fotó: MTI / Komka Péter)

Hírek a koronavírustesztekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top