nlc.hu
Otthon

Tisztítószer-teszt

Leszerepeltek az általános tisztítószerek a fogyasztóvédők tesztjén

Általános felülettisztítókat vizsgált laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesület. Kiderült, melyik a leghatékonyabb.
takarít

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) korábbi mosópor, folyékony mosószer és kézi mosogatószer tesztjéből kiderült, hogy a környezetkímélő, ökocímkés termékek legalább olyan hatékonyak mint a „hagyományos” társaik, ráadásul az áruk is megfizethető. Ezért a TVE arra is kíváncsi volt, vajon mit tudnak az általános tisztítószer néven forgalomba kerülő termékek, és ezen belül is, mennyire hatékonyak a független ökocímkés szerek.

A tesztből kiderült, hogy nem csak a termékcímkék hiányossága jelent problémát, de a termékek hatékonysága is erősen megkérdőjelezhető. A pénzkidobásra csábító termékek ugyanis nem feltétlenül olcsók. Literenkénti egységáruk 300 forinttól akár 10 ezer forintig is felkúszhat.

A megvásárolt szerek közül 17 terméket laboratóriumban is bevizsgáltattak a fogyasztóvédők. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire hatékony zsíroldók:

  • 100 százalékot ért el a zsíroldási hatékonysági tesztben, és konkrét információt is szolgáltat, három olcsó, sajátmárkás termék: a Denkmit, a Domol és a Tesco általános tisztítószerei.
  • Második lett, szinte maximális 98 százalékos hatékonysággal az EU Ecolabel címkével is rendelkező Green Emotion termék, majd 80 százalékkal a Mr Proper általános tisztítója, habár a termékcímkén lévő tájékoztatás mindkét terméknél erősen hiányos.
  • A középmezőnyben is találhatók ökocímkés termékek, közepes hatékonysággal, de elfogadható árkategóriában: a Frosch levendulás tisztítószere, a Seventh Generation általános tisztító spray-je, és az Aldi sajátmárkás tisztítószere, a Tandil.
  • Végül, enyhe zsíroldóképességgel rendelkeznek, és ráadásul drágák az MLM rendszerekből beszerzett termékek, a Forever Aloe és az Amway univerzális tisztítószerei.

A teszt eredményei alapján az általános felülettisztítók használatát nem javasolja a TVE, mert a tisztításban nem tudnak sokat felmutatni, viszont plusz egy műanyag flakont jelentenek a háztartásban.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top