Otthon

Magyar kutatók feltalálták a szerves hulladékból készült tisztítószert

És már a boltokban is meg lehet venni a termékeket.

Magyar kutatók fejlesztették ki a világ első újrahasznosított tisztítószerét. Több éves kutatómunka során kitaláltak egy olyan eljárást, amellyel a víztisztító telepeken visszamaradt biomasszát lehet hasznosítani – írja a Qubit.

Cycle néven már az egyik nagy drogérialánc boltjaiban is kaphatók a termékek. Egyelőre vécétisztító gélt és fürdőszoba-tisztító szert lehet kapni, de hamarosan egy általános felülettisztítót is piacra dobnak.

Magyar kutatók feltalálták a szerves hulladékból készült tisztítószert

A tisztítószerek fő hatóanyag az ecetsav, de ezt általában mesterségesen állítják elő. A magyar találmány viszont biológiai erjesztésű ecetsavat használ, amelyet a szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszapból nyernek ki.

A szennyvíziszapot eddig végtermékként kezelték, elszállítása nagyon költséges. így viszont az anyag 40 százalékát újra tudják hasznosítani anélkül, hogy újabb hulladékot állítanának elő. Ráadásul a Cycle előállításához nincs szükség tiszta vízre.

Magyar kutatók feltalálták a szerves hulladékból készült tisztítószert

A környezetbarát technológia mellett további extra, hogy független tesztek szerint ezek a tisztítószerek jobban eltávolították a a fürdőszobai szennyeződéseket, mint általában a konkurens termékek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top