Otthon
Szponzorált tartalom

7 változtatás, mellyel valóban környezetbaráttá tehetjük otthonunkat

Melyikünk ne szeretne egy olyan otthonba hazaérni nap mint nap, ami barátságos, kényelmes és minden apró részletében illik hozzánk? Aki emellett arra is vágyik, hogy saját kényelme mellett a környezetével is törődjön, annak remek tippeket ad enteriőrtervezőnk.

Az otthon sokféleképpen lehet környezetbarát. A megfelelő szakértő segítségével új építésű ingatlan esetén van lehetőségünk foglalkozni a telek és a ház tájolásával, a hatékonyan megválasztott hőszigeteléssel vagy épp a kert zöldfelületeivel. Ügyesen választhatjuk meg a ház szerkezetét, a felhasznált anyagokat, a nyílászárókat, a tető milyenségét. Varsányi Brigitta enteriőr-tervező szerint kész házunkban vagy lakásunkban is számos lehetőségünk van, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat.

1. Szigetelés

Sokan nem tudják, de a hő 30-40 százaléka a falakon keresztül távozik. A szakértő szerint a megfelelő szigetelés megválasztása nagyon sokat javíthat meglévő otthonunk környezettudatosságán.

– A fal mellett a nyílászárók, a tető és a padló szigetelése ugyanolyan fontos. A legnépszerűbb szigetelőanyag az újrahasznosítás útján készülő, ezért környezetbarát cellulóz. Ellenáll a tűznek, a kártevőknek és károsanyagmentes. Új és régi épületek esetében is alkalmazható.

2. Megújuló energiák

A legtöbben megszoktuk a jól bevált helyi áram- vagy gázszolgáltató sárga csekkes módszerét, ám ennél már sokkal modernebb rendszereket is választhatunk, ami hosszú távon minden szempontból kifizetődőbb.

– Kevésbé terheljük a környezetet és még a pénztárcánkban is több maradhat, ha függetlenedünk egyes energiaszolgáltatóktól – javasolja Brigitta. – A napelem rendszerek telepítésével kihasználhatjuk a nap energiáját, és nem csupán napsütéses időben. Ezzel a megújuló elektromos energiaforrással az ingatlan értéke is növekszik, és karbantartást sem igényel. A levegő-víz hőszivattyú is egy energiatakarékos berendezés. Kazán helyett fűt, klíma helyett hűt, a bojler szerepét is átveszi, mert meleg vizet állít elő. Több típusa létezik, napkollektorral is összekapcsolható, ezáltal még gazdaságosabban lehet vele fűteni. A geotermikus hőszivattyú telepítése előtt szükség van egy geotermikus szondatesztre, amely felméri a talaj geológiai és termofizikai jellemzőit. A szonda megméri a talaj hőleadó és hőbefogadó képességét, ezáltal optimalizálni lehet a hőszivattyús rendszert az adott épülethez. 

Napelemek a tetőn

A napelemes rendszer jó a környezetnek és hosszú távon a pénztárcánknak is (Fotó: Getty Images)

3. Okosotthon

Az okosotthon néhányunk életének természetes része, azonban tömegesen még nem terjedt el, sokak számára még teljesen ismeretlenül hangzik. Az okosotthon rendszere attól különleges, hogy nemcsak jelez egy adott problémát, hanem kimutatást is készít, mit kell tennünk a felhasznált energia csökkentéséhez. A mérőrendszerek jelzik a fogyasztást, így látható, hol pazarlunk feleslegesen energiát. A fénymérő szenzorok segítenek a világítás optimalizálásában, a természetes fények felhasználásával.

Tudtad?

• Amellett, hogy otthonunkat is meghittebbé tehetjük a külvilág leválasztásával, egy jól megválasztott függönynek is lehet szerepe a hőszigetelésben és a hőveszteség csökkentésében.

• Ha elromlik a már korszerűtlen hűtő, mosógép vagy sütő, célszerű A+++ háztartási készüléket vásárolni helyette, semmiképp nem lesz pénzkidobás.

• A kétgombos wc talán felesleges apróságnak tűnik, de sokat segíthet, ha nem a tartályban lévő összes vízzel öblítjük a wc-t minden alkalommal.

4. Energiatakarékos világítás

Az izzólámpákat és a halogénizzókat LED-re cserélni ma már teljesen természetes, és az extrémebb eseteket kivéve ez nem jelent hatalmas költséget egy családnak. Főleg, hogy lehet lépésről lépésre haladni, nem muszáj egy időben cserélni minden izzót.

5. Újrahasznosítás mindenütt

Kisebb beruházásokkal is sokat tehetünk környezetünk érdekében. Az egyszer használatos anyagok elhagyása, az alternatív felhasználással járó kreativitásnak semmi sem szabhat határt. Brigitta úgy gondolja, a lakás bármely részében élhetünk az újrahasznosítás adta lehetőségekkel, anélkül, hogy le kellene mondanunk a kellemes látványról, legyenek azok üveg tárolóedények a konyhában, textil bevásárlószatyrok vagy újjáélesztett fabútor.

– Ma már egyre több gyártó kötelezi el magát a környezettudatosabb termék-előállítás mellett. A vinyl-burkolat gyártók például visszaforgatják a gyártás során keletkező lehulló részeket az új gyártásba, és VOC- (Volatile Organic Compound, vagyis „illékony szerves vegyületek”, melyek párologva akár 5 évig is szennyezhetik a szoba levegőjét) mentesen készítik a termékeiket. A szőnyeggyártók az óceánokat szennyező és lehalászott műanyag hulladékból előállított szálból, ún. econylből készítik a szőnyeget. A linóleumot is muszáj megemlíteni. Mai napig az emberek többsége a PVC-t és a linóleumot ugyanannak az anyagnak hiszi, de ez nem így van. A linóleum 100%-ban természetes anyag, környezetbarát és újrahasznosítható, ezért nagyszerű választás, ha a környezetbarát otthont szeretnénk. Ha tapétát vásárolunk, akkor felejtsük el a papírt, hiszen a napjaikban is zajló erdőirtás hatása visszafordíthatatlan károkat okoz. Helyette válasszuk mindig az ún. vlies alapanyagot, mely növényirost-alapú (non-woven), strapabíróbb és mérettartó anyag. Kiváló asztalos szakemberek, illetve hobbisták is foglalkoznak régi, valódi fából készült bútorok újjáélesztésével. Ha tehetjük és ezek a stílusú bútorok illenek otthonunkba, vásárolhatunk minőségi, igényeink szerint felújított, festett és felületkezelt bútorokat, a tömeggyártott helyett. 

6. Zöldfelület és víz – mindig jó kombináció

Szakértőnk egyik személyes kedvenc „alapanyaga”, ami egyik otthonból sem hiányozhat: a növény. Ha kertünk van, érdemes inkább őshonos növényeket választani, hogy ne fordítsunk felesleges energiákat az életben tartásukra. Érdemes gyűjteni az esővizet, amellyel aztán konyhakertet, virágokat vagy a csodás pázsitot locsoljuk, így két legyet üthetünk egy csapásra.

– A növényekre igaz, akármilyen otthonban is élünk: minél több, annál jobb! Meggyőződésem, hogy a helyiség légköréhez rengeteget hozzátesz a növények jelenléte. Ám nem csupán barátságosabbá teszik azt, hanem egészségesebb környezetet is teremtenek. 

Tudtad?

A modern otthonok egyik legkülönlegesebb dísze lehet az élő zöldfal, ahol fotók vagy festmények helyett valódi zuzmó, moha vagy egyéb élő növény borítja a falfelületet. Amellett, hogy fantasztikusan feldobják a lakás stílusát, képesek tisztítani a levegőt és szabályozni a páratartalmat.

7. Komposztálj!

A komposztálás bonyolult folyamatnak tűnhet sok energiabefektetéssel, pedig gyorsan megtanulható, ha a pár alapszabállyal tisztában vagyunk. Brigitta szerint a kertes házban élőknek kihagyhatatlan lehetőség a komposztálás, szerencsére azonban most már társasházi övezetekben is kezdenek elhelyezni komposztáló edényeket, így a lakásban élők is külön gyűjthetik a szerves hulladékot.

Komposztálás

A komposztálás a legjobb dolog, ami az otthonodban képződő szerves hulladékkal történhet (Fotó: Getty Images)

+1 Törekedj összhangra!

Becsülendő, ha törekszünk arra, hogy saját szintünkön csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Azonban a szakember arra is figyelmeztet: bizonyos változtatások bevezetésekor mindenképp figyeljünk arra, hogy otthonunk ne veszítse el harmóniáját.

– Alapvető fontosságú, hogy a design ne írja felül a funkciót. Mivel ma olyan sokféle minőségű alapanyagot és bútort találni a piacon, mindig tartsuk szem előtt, hogy mi az, ami tökéletesen illeszkedik otthonunk stílusához. Otthonunk bármely részét érintő felújítás kapcsán érdemes a területhez kapcsolódó szakember véleményét kérni, ezáltal elkerülhető, hogy stílusidegen vagy a ház környezetéhez nem passzoló megoldásra essen a választásunk. 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top