nlc.hu
Otthon

A koronavírus indiai változata miatt aggódik az Egészségügyi Világszervezet

Legalább 17 országban már azonosították az indiai vírusvariánst

A koronavírus új változata gyorsabban terjed, jobban fertőz.

Legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa, amely vélhetően felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
A hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariánst – amely arról kapta hétköznapi nevét, hogy Indiában találkoztak vele először – összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban.

A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisba, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is – írta a WHO heti jelentésében.

A koronavírus indiai változata már 17 országban megjelent

Indiában tombol a koronavírus járvány: naponta több százezerrel nő a fertőzöttek száma (Fotó: Getty Images)

A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége. Míg a WHO korábban csupán „érdekes variánsnak” nevezte az indiait, most már „aggasztónak”, ami arra utalhat, hogy veszélyesebb (fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcináknak jobban ellenálló).

A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés. A koronavírus-járvány indiai felgyorsulása mögött nemcsak ennek a változatnak a megjelenése állhat, hanem a járványügyi intézkedések be nem tartása, például a tömegrendezvények engedélyezése – jegyezte meg a világszervezet.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top