nlc.hu
Szabadidő

A koronavírus-kereső kutyák a fertőző utasokat szűrik majd ki

Jól vizsgáztak a koronavírus-keresésre betanított rendőrkutyák Romániában

A jószágokat a reptereken vetik majd be, a fertőzött utasok kiszűrésére.

Százszázalékos pontossággal beazonosították a koronavírusos szagmintákat azok a kutyák, amelyeket a román rendőrség nagyszebeni kinológiai központjában képeztek ki a fertőzés kiszűrésére – jelentette kedden az Agerpres hírügynökség.

A projektre tavaly szeptemberben választottak ki öt német és egy belga juhászkutyát, idomításukat a temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdték meg, később pedig több Szeben megyei Covid-kórház is bekapcsolódott a projektbe. Az idomításhoz önkéntes alapon izzadságmintát vettek olyan koronavírusos páciensektől, akik még nem kezdték meg a gyógyszeres kezelést.

Rendőrkutyákat vetnek be a koronavírus ellen

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

„Valamennyi betanított kutya – az idomító megtévesztő és figyelemelterelő kísérletei dacára – tévedhetetlenül felismerte az összes koronavírusos szagmintát. Ez bámulatos” – lelkendezett a tesztelésre meghívott Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa.

A sikeres vizsga után a rendőrkutyákat a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren a zsúfoltabb járatoknál vetik majd be „éles küldetésben”, hogy a járványügyi ellenőrzés előtt segítsék a fertőzött utasok beazonosítását.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top