nlc.hu
Szabadidő

Anomáliák a védettségi igazolvány körül

A védettségi igazolvány nem jelent egyet a védettséggel

A lazítások nagy része a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket érinti. De mit jelent ez pontosan?
védettségi igazolvány

A 444 hosszabb cikket írt a fokozatos nyitásról és az ahhoz kapcsolódó anomáliákról. A hétfőn közzétett rendeletből tudjuk, hogy éjfélkor kezdődik majd a kijárási tilalom, az üzletekben pedig este 11-ig lehet vásárolni. A többi lazítás azokat érinti, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ők már nemcsak az éttermek, kávézók, kocsmák teraszain fogyaszthatnak majd, hanem odabent is, mehetnek szállodába, sporteseményekre és kulturális rendezvényekre. Megnyitnak számukra a stadionok, a sportcsarnokok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az állatkertek, a vadasparkok, az uszodák és az edzőtermek, lényegében visszakapják a korábbi életüket. Sőt, a rendeletből az is kiderül, hogy ezeken a helyeken nekik már maszkot sem kell viselniük. Viszont a zenés, táncos rendezvények viszont minősülnek kulturális események továbbra is tiltottak.

A 444 arra is kitér a cikkében, hogy bár logikusnak tűnnek a lépések, azt nem árt tudni, hogy a védettségi igazolvány nem jelent egyet a védettséggel. A kormányhivatal már nyolc nappal az első oltás után kiállítja a kártyát, de a teljes, elérhető védettséghez két oltás kell, ugyanakkor már az első oltás is jelent valamekkora védettséget. Korosztályonként is változik, mekkorát, de talán még fontosabb, hogy mennyi idő után.  A kormány mégis ennek az ellenkezőjét kommunikálja, Orbán Viktor pénteken az iskolanyitásról azt mondta, hogy az egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya az valahol az 1 százalék körül van. A miniszterelnök azzal folytatta, hogy tehát, aki egy oltást kapott, az már lényegében védettnek tekinthető, ezért a gyerekeink is biztonságban vannak.

Ezzel azonban a szakemberek is vitatkoznak. Ahogy azt a korábbi hírünkben megírtuk, a kormány hétvégén a kormány által közzétett táblázata Karikó Katalin szerint félrevezető, Kemenesi Gábor virológus szerint pedig szakmai szemmel nem értelmezhető.

A 444 cikkében egy jó hírt is olvashatunk: látványosan javulnak a járványadatok, de a fertőzési és kórházi görbe még mindig csak a harmadik hullám felfutó szakaszának szintjére csökkent, ugyanakkor a szakemberek a lassú nyitást tartják célravezetőnek.

Az elmúlt két hétben még mindig Magyarországon regisztrálták a hetedik legtöbb fertőzöttet lakosságarányosan Európában.

Fotó: 

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top