nlc.hu
Otthon

Védettségi igazolvány éttermekben

A védettségi igazolvány önmagában nem elég az étterembe járáshoz

Négymillió beoltottnál megnyílik az éttermek belső helye is az oltottak előtt, a védettségi igazolvány azonban nem lesz elég a bejutáshoz.

Orbán Viktor mútlheti bejelentése szerint négymillió oltott elérésénél nyitották volna meg a különféle szolgáltatásokat, de csak azoknak, akik már megkapták az érvényes védettségi igazolványt. A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek (oltottaknak vagy a betegségen átesetteknek) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A kormányfő bejegyzése szerint az újraindítás következő lépésére várhatóan ezen a héten szerdán vagy csütörtökön került volna sor, amikor Magyarország eléri a négymillió oltottat, a hivatalos koronavírus oldal szerint azonban jelenleg 3 870 222 a beoltottak száma. Ettől függetlenül a külügyminiszter mai bejelntése szerint megnyitják az éttermek belső tereit is az oltottak számára. A Ripost most arról ír, a védettségi igazolvány  önmagában nem elég, hogy beengedjék az oltottakat az éttermekbe.

terasznyitás tömeg kiemelt

A védettségi igazolvány önmagában nem elég az étterembe járáshoz (Fotó: Neményi Márton)

Mivel a védettségi igazolvány a beoltottról készült képet nem, csak a fontosabb adatokat és QR-kódot tartalmazza, ezért a héten megjelent Magyar Közlönyben részletesen leírják, hogy:

az új rendelkezés a helyiség üzemeltetőjét és a szolgáltatás nyújtóját felhatalmazza a beoltott személy személyi igazolványának, a jogosítványának, útlevelének vagy diákigazolványának felmutatására, amivel igazolja, hogy a védettségi kártya valóban az övé.

A rendelet kitér arra, hogy a szolgáltatást nyújtó személyzet külön felhívhatja az érintett személyt az igazolványok felmutatására, de a rajtuk látható adatokat nem rögzítheti.

Aki nem ellenőrzi a védettséget, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, de egy évre be is zárhatják a helyet.

Friss híreink a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top