nlc.hu
Otthon

Félméteres gigabomba

Félméteres gombaszörnyet találtak Békés megyében

Esett az eső, kibújtak a gombák a föld alól, sőt: egy óriási méretű pisztricgomba is előkerült.

„Ez egy rendkívül különleges és nagy gomba, ami ráadásul a külleme alapján szép is. Az elmúlt 50 évben, amióta gombászok, még sosem találtam ekkorát” – mondta a Beol.hu-nak Selmeczi László gomba- és szárítmányozási szakellenőr, gombaszakértő. Selmeczi amellett, hogy a békéscsabai piacon vizsgálja be díjmentesen a gombákat, imád gombászni is, legutóbbi túráján találta az óriási, félméteres pisztricgombákat.

„Ez egy rendkívül különleges és nagy gomba, ami ráadásul a külleme alapján szép is. Az elmúlt 50 évben, amióta gombászok, még sosem találtam ekkorát” – mesélte tovább az élményeit. 

A most talált🍄gomba igazi ritkaság, a szokásos méretének több mint duplájára nőtt😮

Közzétette: Beol.hu Békés Megyei Online – 2021. május 9., vasárnap

A pisztricgomba erdőben terem, kemény fán, a kidőlt, kivágott törzseken ilyenkor áprilisban, májusban. A fajta ehető, levesnek való, ráadásul nagyon szép is. Általában nem nő ilyen nagyra, jellemzően 10-20 centis nagyságú, ezért a mostani példány rekordközeli méretűnek számít.

Főzz gombát!

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top