nlc.hu
Otthon

A csopaki fasor sorsa

Őszig kegyelmet kapott a csopaki fasor

Csonkolás így is lesz, de a kivágást elhalasztották.

Harminc ével ezelőtt Csopakon társadalmi munkában a sínek mentén juhar- és diófákat ültettek, és ezek mostanra szép, egészséges, árnyat adó fasorrá terebélyesedtek. A Balaton északi partjának vasúti fejlesztése miatt azonban felmerült, hogy azokat a fákat amelyek az oszlopokhoz közel, a biztonsági sávban nőttek, ki kell vágniuk. Erre a napokban már sort is kerítettek volna, ugyan Csopakon polgármesteri rendelet tiltja a fakivágást március 1. és augusztus 31. között a fákon, fák közelében lakó madarak és emlősök miatt.

A település és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folyamatos egyeztetésben volt, de azt a javaslatot, miszerint a felsővezetéket máshova helyezzék át, hogy megmaradhassanak a fák, a beruházó műszaki okok miatt nem vállalta. 

„Egyesületünk már a tavalyi közmeghallgatások során tiltakozott a fák kivágása ellen. Azt kértük, keressenek más megoldást. A NIF akkor nem zárkózott el a gondolattól. Azt hittük, hogy a fák őszi csonkolásával a probléma megoldódott, mert azóta már a vezeték oszlopai is helyükre kerültek. Ám a múlt héten – számunkra minden előzmény nélkül – bejelentették, kivágják mind a 33 fát. Kiderült, a vasút üzemeltetője, a MÁV Zrt. nem tartja elegendőnek az őszi gallyazást, mert az előírások szerinti 5 méternél közelebb, 4-4,5 méterre vannak a fák”

– olvasható A Nők a Balatonért Egyesület közleményében, amely szerint most született egy átmeneti megoldás.

„Most úgy helyezik majd feszültség alá a vezetéket, hogy újabb csonkolás árán, de megmaradnak a fák. Szeptemberig. Ám aki időt nyer, életet nyer. Talán sikerül őszig meggyőzni a MÁV-ot is, és megmenekülnek a csopakiak szeretett fái” – írja a szervezet.

Csopak

M61 sorozatú Nohab dízelmozdony húzza a Budapest és Tapolca között közlekedő gyorsvonatot Csopaknál 2013. július 6-án (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Hírek a Balatonról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top