nlc.hu
Otthon

Ingyenes parkolás eltörlése

Egy-két héten belül vége lehet az ingyenes parkolásnak

Az ingyenes parkolásról négymillió beoltottnál ígérték a döntést, de azóta sem történt semmi.

A Magyar Nemzet információi szerint egy-két héten belül eltörölhetik az ingyenes parkolást – írta meg a hvg.hu. Konkrétan ezt írta a kormány döntéseivel kapcsolatban általában jól értesült lap: „Javul a járványhelyzet, ezért egy-két héten belül megszűnik az ingyenes parkolás a közterületeken, és visszaáll a korábbi rend, tehát ismét fizetni kell a várakozásért”.

1-2 hét és vége az ingyenes parkolásnak

Fotó: MTVA / Bizományosi: Turbéky Eszter

Április végén még a kormány azt mondta, négymillió beoltottat követően dönthetnek a szabályozás részleteiről. Április végén ugyan elértük a bűvös számot, a szabályozást még mindig nem oldották fel. 

Több mint egy éve, április 5-én jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon, mert szerinte fontos, hogy a zsúfolt tömegközlekedés helyett mindenki tudja használni az autóját. Az ingyenes parkolás július elsejéig fennmaradt, majd a járvány erősödése miatt a kormány november 4-én újra visszahozta a fővárosba a lehetőséget, ami a jelenlegi veszélyhelyzetben is érvényben van. 

Az ingyenes parkolás intézménye több önkormányzatot is nehéz helyzetbe sodort. Zugló polgármestere, Horváth Csaba szerint a tavalyi évben 590 millió forint, az idei évre, hogyha május 23-ával számolunk, akkor további 620 millió önkormányzati bevételkieséssel számolnak. Hozzátette: sokan a helyi lakosoktól veszik el a helyet, hivatalos tájékoztatást pedig még nem kapott, hogy meddig parkolhatnak ingyen az autósok.

Baranyi Krisztina, a 9. kerület polgármestere szerint az ingyenes parkolás miatt egymilliárd forinttól esett el az önkormányzat.

A hvg szerint nemcsak az ellenzékiek voltak elégedetlenek, hanem például Székesfehérvár fideszes vezetője, Cser-Palkovics András is, aki azért sürgette a helyzet változtatását, mert a város havonta 20-30 millió forinttól esik el miatta, de hasonló véleményen volt a szintén kormánypárti kaposvári polgármester, Szita Károly is.

Enyhül a járvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top