Június a kertben: ezt tedd meg, hogy a gyümölcsfáid jövőre is szép termést hozzanak

Németh Orsi | 2021. Június 02.
A június a vérbeli kertészeknek nem a lazsálásról szól. Készítettünk egy listát, mik a fontosabb teendők, hogy semmi se maradjon ki!

Júniusban a főszerep a gyümölcsfáké, amik a felesleges gyümölcseiket általában ebben a hónapban dobják le. Ez a jelenség azonban lehet aszály vagy vírusfertőzés következménye is, például egyes szilvafajtákon, éppen ezért nem árt állandó ellenőrzés alatt tartjuk őket.

A kajszi és az őszibarack is sok gyümölcsöt hoz ebben a hónapban – természetesen egy kedvező virágzás után –, de fontos kiritkítani, hogy a termőrügyek kifejlődhessenek a következő évben is. A ritkítás akkor jó, ha minden szomszédos gyümölcs között elférne egy harmadik is. Ezt végezzük szakaszosan, 2-3 napos időközökben egy-két ágról tisztítva a gyümölcsöket. Addig folytassuk a munkát, amíg a kajszi és az őszibarack csonthéja megkeményedik. Ritkítsuk meg az alma- és körtefák termését is. Időigényes munka, de a növények meghálálják a törődést.

Még nem késő pár egynyárit elültetni (Fotó: Getty Images/Guido Mieth)

Ha június, akkor szamóca, aminek szedése során a gyümölcsöket ne tépjük, hanem kocsánnyal együtt csípjük le a tőről. Csak száraz gyümölcsöt szedjünk, a nedves gyümölcs gyorsan rothadni kezd. A szürkerothadás kórokozóit terjeszthetik a töveken maradt, romlásnak indult gyümölcsök, ezeket is fontos leszedni.

Mire kell figyelnünk még a kertben:

A ritkítás ne maradjon el! (Fotó: Halfpoint Images/Getty Images)

Kert után egy kis túra?

via

(Nyitókép: the_burtons/Getty Images)

Exit mobile version