Otthon

7 virág, ami villámgyorsan elszaporodik a kertben

Elszórják a magjukat és jó eséllyel a következő évben is kikelnek a kertben, még akkor is, ha semmit sem teszünk érte.

A nyárban az a legjobb, hogy minden olyan könnyű, mintha maguktól történnének a dolgok. Gondos outfit-tervezés helyett csak felkapunk egy ruhácskát, ebéd helyett elnyalunk egy fagyit, a kert pedig mintegy varázsütésre válik burjánzó ligetté, minden hajt megállíthatatlanul, hogy ha nem vigyázunk, egy virágdzsungelben találjuk magunkat a végén.  

Június végén-július elején, ebből következően az egyik legfontosabb kerti munka a túlburjánzó hajtások nyesegetése és a gyomlálás. Az igazán előrelátók már vödörrel és kesztyűvel indulnak a legkisebb kerti sétára is, mert úgysem tudjuk megállni, hogy ki ne tépjünk egy-két gazt. Nincs is ezzel gond, a lelkiismereti válság inkább akkor köszönt be, amikor a tudatosan telepített kultúrnövények is úgy elszaporodnak, hogy nincs más megoldás, irtani kell őket.

Furcsa érzés látni, hogy azok a virágok, amiknek darabjáért egy hónappal ezelőtt több száz forintot adtunk ki, most maguktól nőnek százával, úgy, hogy minden mást kiszorítanak.

Oké, belátom, annál nagyobb bajunk sose legyen, mint hogy túl sok a virág a kertben, nehéz is eldönteni, hogy most panaszkodunk-e, vagy dicsekszünk, egyezzünk meg abban, hogy próbálunk roppant informatívak lenni és bemutatni néhány növényt, amit – jó esetben – csak egyszer kell megvenni, a többit megoldja a természet: úgy elszórják a magjukat, hogy utána megszabadulni tőlük lesz inkább a feladat.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy mivel élőlényekről van szó, elég sok mindentől függ, hogy melyik forgatókönyv valósul meg, simán lehet, hogy már a prototípus sem éli meg a felnőttkort, de az is lehet, hogy sírva könyörögsz a szomszédoknak és kollégáknak, hogy vigyék már a calendula palántákat, ingyen adod, csak ne kelljen szívtelenül kinyírni őket.

Bársonyvirág, büdöske, vagy Tagetes

Tagetest ültetni mindenképpen érdemes a kiskertekbe, és nemcsak azért, mert a gyönyörű, sárga virágai szemet gyönyörködtetőek, de roppant hasznos is, főleg, ha zöldségeket, gyümölcsöket is termesztünk. A színével odavonzza a méheket, amit, gyanítom, már nem igazán kell részletezni, hogy miért fontos, az illatával pedig egészen hatékonyan képes távol tartani például a fonalférgeket, ezért a konyhakertbe, különösen a gyökér- és gyökérgumós növények mellé mindig érdemes ültetni pár tő bársonyvirágot. A tetvek ellen is hatékony védelmet jelent és szegélynövénynek sem utolsó, sőt!

Virágzó tagetesek. Az elszáradt virágokat egyben kiemeljük a csészéből és előbukkannak a magok. (Fotó: Bishnu Sarangi / Pixabay)

Virágzó tagetesek. Az elszáradt virágokat egyben kiemeljük a csészéből és előbukkannak a magok. (Fotó: Bishnu Sarangi / Pixabay)

Az utánpótlást általában megoldja a természet, mivel egy rendkívül igénytelen növényről beszélünk. Az elszáradt virágokat három ujjunkkal határozottan összefogva, egészben le tudjuk húzni a növényről, ilyenkor előbukkannak a fekete, vékony pálcika alakú magok. Ezeket szétszórhatjuk a kertben vagy magukról szétszóródnak, és hamar kikel a következő generáció. Ha biztosra akarunk menni, a magokat begyűjthetjük és februárban elvetve nevelhetünk belőlük palántát.

Körömvirág vagy Calendula

Szintén sárgán pompázó virág, ami egy roppant hasznos gyógynövény is egyben. A menstruáció szabályozásától a májgyulladás kezelésén keresztül sebek és csípések gyógyításáig számtalan bajra jó és hasznos, feltéve, ha tudjuk, hogy kell teát, kenőcsöt vagy esszenciát készíteni belőle házilag. Ráadásul jól is néz ki, és roppant szapora növény, de annyira, hogy ahová egyszer betette a gyökerét, ott bizton számíthatunk a jelenlétére a következő pár évtizedben, hacsak nem irtjuk tűzzel-vassal.

Körömvirág. Az ott jobbra az éretlen magok, nem sokára elszóródnak. Fotó: Anette Meyer / Pixabay)

Körömvirág. Az ott jobbra az éretlen magok, nem sokára elszóródnak. Fotó: Anette Meyer / Pixabay)

A magjai úgy néznek ki, mint egy-egy kis összegömbölyödött kukac és szintén az elvirágzott növényből lehet kinyerni őket. Vagyis, dehogy kell kinyerni, elszórja magától és egy nyár alatt több generáció is kikel így. Ebből következik, hogy ha úgy alakul a helyzet, hogy megálljt kell parancsolni neki, még virágzás előtt, vagy legkésőbb virágzáskor ki kell gyomlálni a fölösleges növénykéket.

Mezei szarkaláb vagy Consolida regalis

Szintén egy rendkívül romantikus virágról beszélünk, kár, hogy enyhén mérgező, cserében viszont elképesztően jól néz ki a lila, rózsaszín vagy fehér, kb. negyven centi magas virágtengerrel, amit hozni képes, ha hagyjuk, hogy elszórja a magját.

Mezei szarkaláb

Magról kikelt mezei szarkaláb a kertben (A szerző fotója)

Tulajdonképpen egy gyomnövényről beszélünk, legalábbis az egynyári változata magától, főként az érintetlen gyepeken, legelőkön nő, mint a pipacs és a margaréta, meg a kertünkben is, ha bekerült a magja. Van nemesített, évelő változata is, ami a gyökerével telel át és tavasszal kihajt, de ez értelemszerűen nem olyan invazív, mint a mezei szarkaláb.

Magjai tüszőkben fejlődnek ki, amik úgy néznek ki, mint egy-egy mini borsóhüvely. Amikor a növény elszárad, a szokásos módon kiperegnek a magok, a jövő évben meg kikelnek. Arra vigyázzunk, hogy fiatal korában eléggé hasonlít a kaporra, de ne együk meg semmiképp.

Háromszínű árvácska, vadárvácska, vagy Viola tricolor

Szintén egy számtalanszor megénekelt virágról van szó, amit gondolom, annak köszönhetünk, hogy olyan gyakori, hogy mindenkinek szemet szúr a létezése. Ha egyszer bekerül a kertbe, akkor ki már csak nehezen, mert az apró magjait lopakodva, szinte észrevétlenül szórja el.

Vadárvácska, ott van az egész kertben (A szerző fotója)

Vadárvácska, ott van az egész kertben (A szerző fotója)

Egyébként szintén szép és hasznos kis növényről van szó, egészen magas szalicilsav tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású, ezért bőrbetegségekre és reumás panaszokra is használják, de például a kisbabák fején kialakuló koszmót is eredménnyel lehet kezelni a forrázatával, és köhögés ellen is jó.  Leginkább mégis azért szeretjük, mert a virága ehető. Na jó, annyira nem finom, hogy érdemes legyen, de tortákat, krémeket kiválóan lehet vele díszíteni és a saláták tetején is jól mutat a lila-fehér-sárga színkombója.

Mézvirág, illatos ternye vagy Lobularia

A mézvirágot leginkább a jellegzetes illata miatt szeretjük, amivel odavonzza a kertbe a hasznos beporzókat, emellett jól is néz ki. Apró, de sűrűn növő virágaival összefüggő, csodás virág tengert hoz létre. Nem nő magasra, ezért talajtakarónak is beválik, de sziklakertekben és ágyásszegényként is kiváló.

Mézvirág

A mézvirág vagy Lobularia még a járda repedéseiből is kinő (Fotó: Polly Dot / Pixabay)

Balkonládában is jól elvan, és megvan az a tulajdonsága, hogy a magját úgy elszórja, hogy még a járdarepedésből meg a térkő réseiből is gyomlálhatjuk a kis szökevényeket. Ennél nagyobb bajunk sose legyen!

Csodatölcsér, vagy Mirabilis jalapa

Ez az a virág, ami minden botcsinálta és pancser kertésznek az álma, nem lehet ugyanis melléfogni vele. Elég nagy és látványos növény és annyira dúsan virágzik, hogy a gazdája rögvest veregetni kezdi a saját vállát elégedettségében, az eredményt látva. Aztán, a következő évben, egyszer csak újra előbújnak a csodatölcsérek, anélkül, hogy a kisujjunkat is mozdítottuk volna érte. Ez azért van, mert minden egyes tölcsér csészéjében nő egy borsó méretű mag, amit a virág ügyesen el is szór, így aztán egyetlen növényből a következő évben (sőt, még a nyár folyamán többször) számos utód kel ki.

Csodatölcsér, avagy Mirabilis jalapa (Fotó: Getty Images)

Csodatölcsér, avagy Mirabilis jalapa (Fotó: Getty Images)

Ez az a virág, amit mindenképpen ritkítani kell, mert bármilyen más kultúrnövényt képes elnyomni, ugyanakkor tényleg annyira látványosan jól néz ki, hogy kicsi ár ez érte. Ne sajnáld, erősítsd meg a szíved és komposztra minden rossz helyen kikelt csodatölcsérrel! Csak arra vigyázz, hogy még virágzás előtt kitépjed a növényt, különben a komposzt felé vezető út mellett kisvártatva csodatölcsér sövény fog kinőni.

Porcsinrózsa, kukacvirág vagy Portulaca grandiflora

Ezt a virágot sem kell bemutatni senkinek, mert mindenhol megél, ahol van föld, víz és napfény. Előbbiből gyengécske is elég neki, a vízellátásra sem igényes, a napot viszont nagyon szereti. 15 centi hosszú, elterülő pozsgás növény, sziklakertekben is jól elvan és a levele is annyira jópofa,  hogy már virágzás előtt is szeretjük nagyon.

A porcsinrózsa szerény, de színpompás virág (Fotó: BarBus / Pixabay)

A porcsinrózsa szerény, de színpompás virág (Fotó: BarBus / Pixabay)

A magját szintén magától elszórja, érdemes megfigyelni és csodálni, ahogy az elszáradt virág közepén, egy kupak alatt üldögélnek az apró, mákszem nagyságú, fekete szemek. A virága fehér, sárga, rózsaszín vagy piros lehet és ha egyik évben nem is nőtt volna ki, ne aggódjunk, simán lehet, hogy a következőben újra aktivizálja majd magát.

Szeretsz kertészkedni?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top