Otthon

Neked is lehet katalógusba illő fűszerkerted – íme 5 dolog, amit tudnod kell a tökéletes beltéri kertről

A beltéri fűszerkert kialakítása nem macerás feladat. A kertész szerint a konyhai fűszersarkok megvalósításához mindössze figyelemre és gondoskodásra van szükség.

Amikor a főzőműsorok begyűrűztek hozzánk, és ismertté váltak a brit szakácsok, eleinte csak ámulva néztük Jamie fűszernövényeit a konyhaablakban: nála mindig kéznél volt a bazsalikom, egy kis friss kakukkfű vagy babérlevél. Annak idején valószínűtlennek tűnt, hogy hozzá vagy mondjuk Stahl Judithoz hasonlóan mi is friss fűszereket közül válogatjuk ki a konyhában, hogy mi kerüljön az ételbe, de ma már ez nem lehetetlen: ha imádod a friss zöldfűszerek illatát a kertedben, a teraszodon vagy az erkélyeden, most már télen sem kell nélkülöznöd ezt az élményt, hiszen néhány egyszerű praktikával beltérben is létrehozhatsz egy gyönyörű fűszerkertet.

„A beltéri fűszerkertek, konyhai fűszersarkok megvalósításához figyelemre és gondoskodásra van szükség. Ezek összeállításához gondoskodnunk kell a megfelelő edényekről, az alkalmas termesztőközegről és természetesen a fűszernövények beszerzéséről” – mondja az nlc.-nek Papp Ákos, a Zöldpont Kft. vezetője, hozzátéve: egy nagyobb fűszerkert kialakításánál érdemes még a növények megvilágításhoz használható speciális lámpát is beszerezni, hiszen a zöldfűszereknek sok fényre van szükségük. De nézzük inkább részletesen, hogy mire kell figyelni – öt pontba szedtük össze a lényeget a szakemberrel. 

1. Milyen kaspót válasszunk?

„A kialakításnál, elhelyezésnél tudatosan keresni kell a legtöbb természetes fénnyel ellátott helyet – ilyen a konyhaablak, a télikert, az üvegezett veranda –, ahol a növények természetes fény iránti, valamint hőmérsékleti és környezeti igényeit ki tudjuk szolgálni. Ha erre nincs lehetőség, mesterségesen kell biztosítanunk a megfelelő körülményeket” – mondja a kertész. Lámpákhoz vagy lámpával ellátott üvegházacskákhoz lassan már bármelyik kertészetben, barkácsáruházban hozzájuthatunk, sőt az interneten keresgélve találni fényforrással felszerelt kaspókat is.

A fűszernövényeknek rengeteg fényre van szükségük (Forrás: Amazon)

A fűszernövények esetében a kaspó anyaga szinte mindegy: Papp Ákos szerint a vásárló maga döntheti el, hogy az agyagot vagy a műanyagot részesíti előnyben, mert mindkettő alkalmas a fűszernövények nevelésére – és ugyanígy az alátéttel kapható, illetve a zárt aljú változatok is megfelelnek a célnak. A fogyasztók egy része ugyanakkor a műanyagmentesség és a környezettudatosság jegyében ma már inkább az agyagból készült kaspókat részesíti előnyben, mivel ezek természetesebbek és többször újrahasznosíthatók.

2. Milyen legyen a termőföld?

Bármilyen növény ültetésnél fontos szempont szokott lenni a termőföld kiválasztása. A fűszernövények ebből a szempontból nagyon hálás közönséget jelentenek, mivel nem válogatósak.

A kereskedésekben kapható általános ültetőföld, virágföld, palántaföld, de természetesen a speciálisan előkészített, fűszernövények továbbtermesztésére kifejlesztett szubsztrátok is alkalmasak a növényeink továbbtermesztésére

– jegyzi meg a szakember, aki ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ha zárt aljú edénybe ültetünk, mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő vízelvezető drénréteg kialakításáról, amelyet apró kavicsból a legegyszerűbb elkészíteni. Ez azért fontos, mert a a menta kivételével a fűszernövények mindegyike érzékeny a pangó vízre.

3. Hol szerezhető be megbízható minőségű növény?

Fűszernövényeket a téli időszakban is ugyanúgy beszerezhetjük kertészeti centrumokban, barkácsáruházakban vagy akár a szupermarketekben is. Papp Ákos azt mondja, a vásárlásnál csak arra kell figyelni, hogy a növény ép és egészséges legyen. 

Fotó: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

„A megbízhatóság és a növényvédőszer-mentesség szempontjából érdemes a szupermarketek frissáru-osztályain vásárolni a növényeket, hiszen oda minden alkalommal fokozott ellenőrzés alapján, mindig megbízható termékek érkeznek” – mutat rá a kertész, megjegyezve, hogy ezek a növények minden szempontból alkalmasak az azonnali fogyasztásra és továbbültetésre. A továbbnevelésnél ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy ezek már kész, kifejlett növények, ezért fokozott mennyiségű vízre, tápanyagra és fényre van szükségük, valamint az élettartamuk sem lesz olyan hosszú, mint a palántáké.

A legnépszerűbb és legillatosabb fűszernövények

  • Menta: több tucat fajtája létezik (pl. bors-, fodor-, banán-, alma- és narancsmenta), és a legtöbb szupermarketben megvásárolható. Illata nagyon intenzív, szinte az egész lakást bejárja. Erős víz- és fényigényű fűszernövény, és a meleg hőmérsékletet is jól viseli.
  • Bazsalikom: az egyik legnépszerűbb fűszernövény az olasz konyhában, de itthon is megtalálható minden szupermarketben. A meleget szereti, de az erős fényt nem, ezért tűző napra nem szabad tenni, és kerülni kell a hűvös helyeket az elhelyezésekor. Sajnos nem túl hosszú életű.
  • Majoránna: a magyar konyhákban igen kedvelt fűszernövény, de általában csak kertészetekben, barkácsboltokban lehet hozzájutni. Nagy a fényigénye, ezért napos helyre kell tenni, nehezen tűri ugyanakkor a szárazságot, vagyis amint száraz a földje, meg kell öntözni.
  • Rozmaring: főleg húsételekhez használt fűszernövény, amely a nyári hónapokban jól bírja a meleget és a napfényt, de télen inkább a hűvösebb, ugyanakkor világos helyeket részesíti előnyben.
  • Kakukkfű: különböző fajtái a világ szinte minden konyhájában fellelhetők, apró levelei és szára mutatós dísznövénnyé is teszik. Meleg, napos helyen tartandó, de a vízellátása figyelmet igényel: akkor kell öntözni, amikor a földje már száraz.

4. Így gondozd a fűszerkertedet!

A kaspó és a palánta, esetleg a szükséges fényforrások beszerzése után jöhet az ültetés és a gondozás. Az ültetés művelete nagyon egyszerű: a megvásárolt palántát az előkészített és megtöltött cserépbe kell ültetni, majd gondosan el kell rendezni.

„Az ültetés után alapos tápoldatos beöntözés szükséges, majd helyezzük a növényt a lakás legvilágosabb, legtöbb természetes fényt kapó helyére” – mondja Papp Ákos. A kertész szerint egyébként továbbültetés nélkül is kialakítható egy kis fűszersarok vagy fűszersor, például az ablakpárkányon – csupán megfelelő tápoldatról és egy kaspóról kell gondoskodnunk, amelyben a fűszernövényeket gondozni és öntözni, nevelgetni tudjuk. „A tápoldatok, tápanyagok tekintetében szintén nem túl igényesek a fűszernövények, bármely általános tápoldat használatát meghálálják, de ha figyelmesen járunk el, a kereskedésekben találhatunk speciálisan zöldség- és fűszernövényeknek összeállított szilárd trágyákat, műtrágyákat, folyékony tápoldatokat is” – magyarázza a kertész. 

fotó: istock

Ami a vízellátást illeti, több szakember is a lassú, nem rendszeres öntözést javasolja – más szóval nem arra kell törekedni, hogy minden második-harmadik nap öntözve legyenek a fűszernövények, hanem figyelni kell a földjüket, hogy ne kapjanak túl sok vizet, de ne is száradjanak ki (és érdemes nemcsak szemmel, de ujjal is ellenőrizni a föld nedvességét). A lassú öntözés pedig azért javasolt, mert ha túl gyorsan öntjük a vizet, túl hamar le is folyik a kaspó aljára, így a növénynek nem lesz lehetősége magába szívni.

5. A rossz hír: körülbelül egy hónapig élnek

Miután megvásároltuk, elültettük, gondoztuk a fűszernövényeket, néhány héten belül el is kell fogyasztanunk vagy ki kell szárítanunk őket, máskülönben feleslegesen fektettünk beléjük pénzt és időt. 

„Akár kis mennyiségben használjuk a zöldjüket, akár nagy mennyiségben vágunk belőlük, a növények a belső terek mesterséges körülményei között nagyon lassan és nehezen nőnek újra és hoznak új hajtásokat” – magyarázza Papp Ákos, hozzátéve, hogy egy „megkopasztott” növény elveszti a díszítő értékét, ezért érdemes az elhasználás után új palántát beszerezni, és azt nevelni, használni tovább.

Az irodában is nevelhetjük fűszernövényeinket (Fotó: Leéb Ádám)

A szakember végezetül elmondja a legfontosabb tudnivalót is a beltéri fűszerkert kapcsán:

Azt mindenképpen tudnunk kell, hogy a beltéri fűszerkertek, fűszernövények nem örök életűek. Odafigyelő gondoskodás mellett is négy-hat hét a leghosszabb életidejük.

Ne csüggedjünk tehát, ha néhány hét után kiszárad, elpusztul a konyhaablakot díszítő mentánk vagy bazsalikomunk, mert ez így van rendjén – igyekezzünk ennek megfelelően válogatni a növények közül. Minél sűrűbben használjuk őket, annál hatékonyabban dolgozhatunk velük. 

(Forrás: HowToCulinaryHerbGardenGardeners)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top