Szabadidő

Pünkösdi rózsa, a nyárelő pazar virága

Tudtad, hogy a pünkösdi rózsa eredetileg nem is dísznövény? Kínában még ételízesítőnek, később pedig gyógyászati célokkal termesztették.
Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa, más néven bazsarózsa vagy peónia nálunk dísznövényként ismert, de az ókori Kínában még ételek ízesítésére, majd a 6.-7. századtól gyógyászati célokra, például görcsrohamok kezelésére is használták. Európába csak a 19. században került, akkoriban főleg az az Egyesült Királyságban és Franciaországban termesztették. Jelenleg a legtöbb vágott pünkösdi rózsát Hollandia termeli, évente mintegy 50 millió szárral. A hazai kertekben is népszerű növény.

Még a tudósok is vitatkoznak arról, hány különböző faja létezik, de nagyjból 25-40 féle lehet. Leggyakoribb mind közül az úgynevezett teltvirágú bazsarózsa. A legtöbb pünkösdi rózsa 0,25–1 méter magasra nő meg, de léteznek olyan fajok is, melyek akár a 3,5 méteres magasságot is elérhetik. Igazából egyébként nem is rózsák, csupán a rózsákhoz hasonló virágaik miatt kapták ezt a nevet.

Pünkösdi rózsa
Megnézem
Összes kép (7)

A bazsarózsa tavasz végén, nyár elején nyílik és rövid ideig, mindössze 7-10 napig virágzik. Olyankor viszont a bokrok szinte roskadoznak a virágoktól.

A pünkösdi rózsák virágai esetében a leggyakoribb szín a rózsaszín valamely árnyalata az egészen világostól a bordóba hajlóig, de fehér és sárga változatai is vannak.

Ha még nincs a kertedben bazsarózsa, de szeretnél, ősszel érdemes ültetni. A növény igencsak fénykedvelő, ezért olyan helyet válassz neki, ahol naponta 6-8 órán át éri a napfény. A gyökereinek viszont bőven kell a hely, így más növényektől legalább egy méteres távolságra helyezd el.

Még több csodaszép virág:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top