nlc.hu
Otthon

Életveszélyes állapotú lakótelepotthon

Életveszélyes állapotban van a Gyáli úti lakótelep, sokan tartanak lakástűztől

A lakótelepen körülbelül nyolcvan háztartást érint a tarthatatlan helyzet.

Életveszélyes állapotban van a Gyáli úti MÁV-lakótelep az elavult elektromos hálózat miatt. A lakótelepen körülbelül nyolcvan háztartást érint ez a helyzet, de mivel a hálózat a vasúttársaság tulajdonában van, az áramszolgáltató, az ELMŰ-ÉMÁSZ így nem léphet magától az ügyben.

Életveszélyes állapotban van a Gyáli úti lakótelep, sokan tartanak lakástűztől

Illusztráció (Unsplash)

Zsuzsa tavaly újította fel a lakást, és annak során kiderült, hogy hiába tetette rendbe az elektromos hálózatot, a villanyórától bejövő kábelt is ki kellene cseréltetni, mert régi és életveszélyes. Ugyanis ennek ósdi textilborítása van – írja a Blikk.

A szakember az ELMŰ-től  próbált megoldást találni a helyzetre, ám amikor látta, hogy milyen állapotban van a vezeték, nem mert hozzányúlni, és közölte azt is, hogy ez így biztosan nem maradhat. Kiderült, az áramszolgáltató csak egy teljesen új kábel behúzásával tudná rendezni a problémát, aminek a költsége az egymillió forintot is elérheti. Csakhogy a villamos hálózat nem az ELMŰ-ÉMÁSZ tulajdonában és üzemeltetésében van, hanem a MÁV-éban, így a karbantartás és a hibák javítása is az ő felelősségük lenne.

Az áramszolgáltató szerint, ha a nő szerez egy tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot a vasúttársaságtól, akkor meg tudják oldani az amperbővítést, ám a MÁV nem adta meg a kért papírt. Más szomszéd is hasonló problémával küzd, velük az közölte a vasúttársaság, hogy a hálózat rossz állapota miatt az Energiaellátási Főnökség nem járul hozzá a bővítéshez.

A MÁV a lap megkeresésére azt írta, az ingatlanokat eladták,  a kerület polgármestere, Baranyi Krisztina szerint azonban Gyáli úti MÁV-lakótelep villamos hálózata még a MÁV tulajdonában van.

„Nagyon régi, megoldatlan problémával állunk szemben. A Főváros nyújthatna szolgáltatást a lakóknak, de a villamos hálózatot a jelenlegi állapotában a MÁV-tól nem hajlandó átvenni. Azt szeretnénk, ha a kültéri világítást és a kommunális hálózatot a vasúttársaság szétválasztaná, majd felújítaná. Erre Ferencváros a Fővárossal és az ELMŰ-vel közösen készíttetett egy tervet is, de annak megvalósítása a MÁV ellenállásán mindig megbukik, mert egy forintot sem akarnak erre költeni” – mondta a IX. kerület polgármestere.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top