nlc.hu
Otthon
Öntözés nyáron

Nyári öntözés kisokos – csináld jól!

Mondani sem kell, ahhoz, hogy a növényeink egészségtől és virágoktól duzzadjanak, nem szabad megfeledkezni a folyamatos vízellátásukról! Hogy kell nyáron helyesen öntözni? Itt vannak a legfontosabb alapszabályok!

Ha kellő figyelmet fordítunk az öntözésre, és még pár alapszabályt is betartunk, akkor a növényeink egész nyáron hálásak lesznek nekünk egészséges, a szivárvány minden színében pompázó virágaikkal.

Nem mindegy, hogy öntözünk

Figyeljünk arra, mikor és hogyan öntözünk! (Fotó: Getty Images/Predrag Popovski)

A nyári öntözés 10+1 parancsolata

 • Ha viszonylag sok a csapadék, akkor is öntözzünk rendszeresen! Fejlődésben lévő növényeinknek igen magas ilyenkor a vízigénye.
 • Gyűjtsünk esővizet, ha lehet, minél többet! Ez a víz sokkal lágyabb, kevesebb benne a mész és vegyszereket sem tartalmaz, így növényeink sokkal jobban szeretik.
 • Nagyon fontos, hogy a szobanövények kaspójában ne maradjon pangó víz! Ez okozza ugyanis a legtöbb szobanövény vesztét, mert szép lassan szétrohasztja a gyökereket. Öntözés után egyszerűen ellenőrizzük le, nem maradt-e a kaspóban víz, ha igen, öntsük ki!
 • Kánikulában ne öntözzünk  napközben! A túlzott párolgás miatt nem érdemes a déli órákban locsolni, sokkal eredményesebb egy reggeli, vagy esti locsolás.
 • Esőztető módszerrel csak a reggeli órákban öntözzünk, egyébként a növények gyökérzónáit célozzuk meg! A lehető leghatékonyabb módszer a csepegtetéses öntözés!
 • Figyeljünk a vízsugár erejére! Intenzívre állított szórófejjel oxigént is juttatunk a növények gyökereihez, de a balkonládákból a tápanyagokat is hamarabb kimoshatjuk a virágok alól.
 • A gyepet ne naponta keveset öntözzük, inkább hetente egy-kétszer kiadósan áztassuk el, így valamelyest visszaszorítjuk a gyommagvak csírázását.
 • A tűző napos teraszra állított balkonzöldségek, mint a paradicsom, paprika, padlizsán és chili – különösen vízigényesek. Nagyon oda kell rájuk figyelni a forróságban!
Öntözés nyáron

Figyeljünk, hogy a nagy meleg előtt, reggel öntözzük meg a növényeink (Fotó: Getty Images/Peter Cade)

 • A nyári melegben már nem túl jó ötlet fákat ültetni. Ha mégis szeretnénk, akkor ne szabad gyökerűt, inkább konténerest vásároljunk, és fokozottan ügyeljünk rá, hogy mindig kapjon elég vizet.
 • Hosszú utazás előtt ‒ amennyiben nincs öntözőrendszerünk ‒ jól áztassunk el mindent a kertben. A balkonládákat állítsuk árnyékos helyre, és szúrjunk földjükbe néhány vízadagolót!
 • A locsolás teljesen hasztalan, ha a víz túlságosan gyorsan folyik át a növény földben lévő részén, a földlabdán, szárazon hagyva a gyökér tetejét. Ez akkor történhet meg, ha nagyon gyorsan vagy túl sok vízzel öntözzük meg. A lassabb locsolás hatékonyabb. A cél, hogy a víz kellő mélységben lejusson a növény gyökeréhez, legyen szó palántákról, szobanövényekről, bokrokról vagy fákról.

Olvass lakberendezési trendekről:

(Forrás: itt és itt)

(Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top