nlc.hu
Otthon

Egyetemi felvételi ponthatárok 2021-ben

Eldőlt: Itt vannak a 2021-es felvételi ponthatárok!

Idén mintegy 110 ezren várták a felsőoktatási felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatalát.

Este nyolc óra után hozták nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárait, amelyeket a Felvin lehet böngészni. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, késő este sms-t is kapnak az eredményekről.

Eldőlt: Itt vannak a 2021-es felvételi ponthatárok!

Pécs, 2018. július 25.
Fiatalok a felsõoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen Pécsen a Széchenyi téren 2018. július 25-én. A bejelentéssel eldõlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkezõ közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, fõiskolára.
MTI Fotó: Sóki Tamás

A ponthatárokat intézmények szerint EZEN A LINKEN tudjátok megnézni!

Néhány adat:

  • Budapesti felsőoktatási jogi szakképzés: 240 pont
  • Anglisztika alapkézés ELTE: 382 pont
  • Történelem alapképzés SZTE: 320 pont
  • Aalkalmazott közgazdaságtan (magyar nyelven) Corvinus: 445 pont
  • Általános orvos SE-ÁOK: 437 pont

Így születtek a ponthatárok

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a minimális ponthatárt a hozzájuk jelentkezők számára. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását – írja a Felvi.hu.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező az általa megjelölt melyik képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Idén mintegy 110 ezren várták a felsőoktatási felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatalát.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top