nlc.hu
Otthon

Demenciát okoz a túl sok kávé

Hatnál több kávét iszol? Szörnyű hírünk van számodra

Ha több mint 6 csészével iszol meg naponta, nagy veszélyben van az egészséged!
kávé

A túlzott kávéfogyasztást az agytérfogat csökkenésével és az időskori elbutulás (demencia) kockázatának növekedésével hozta összefüggésbe a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány. A Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei a brit biobank adatait felhasználva vizsgálták a kávéfogyasztás hatásait az agyra.

Több mint 17 700, 37 és 73 éves kor közötti ember adatait elemezve megállapították, hogy azoknál, akik naponta több mint 6 csésze kávét ittak, 53 százalékkal magasabb volt a demencia kockázata.

A szakemberek szerint akárcsak sok más dologban, úgy a kávéfogyasztásban is a mértékletességre kell törekedni. “Az átlagos napi kávéfogyasztás 1-2 csésze körül mozog. Természetesen a mértékek eltérőek, de napi néhány csészével semmi gond sincsen. Ha azonban valaki azon kapja magát, hogy naponta több mint 6 csészével iszik, akkor érdemes elgondolkodnia” – jegyezte meg Elina Hyppönen professzor.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Olvass még a kávéfogyasztásról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top