nlc.hu
Otthon

Így lesz nagy esélye a stroke-nak

Napi 8 órát ülsz? A stroke csak erre vár

Hétszer nagyobb eséllyel lehet stroke-od, ha a napjaid nagyobb részében csak ülsz.

Akik naponta nyolc órát vagy annál többet ülnek és kevésbé aktívak, hétszer nagyobb eséllyel kapnak agyvérzést, mint azok, akik négy óránál kevesebbet ültek, és legalább 10 percet edzettek naponta  –derült ki egy új kutatásból, melyről a CNN számolt be.

A kutatók a Kanadai Közösség Egészségügyi Felméréséből származó 143 ezer felnőtt egészségügyi adatait elemezték.

Nem jó, ha egész nap csak ülsz (Fotó: Pexels.com)

Nem jó, ha egész nap csak ülsz (Fotó: Pexels.com)

Dr. Raed Joundi, a tanulmány vezető szerzője, az Ontario-i McMaster Egyetem klinikai tudósa szerint a sok ülés károsítja a véráramlást és anyagcserebetegséghez is vezethet, ami idővel károsíthatja az ereket és stroke-hoz vezethet.

Honnan veszed észre a stroke-ot?

A gyakori tünetek közé tartozik a gyengeség érzése a karokban, a lábakban vagy az arcon, különösen akkor, ha ez az érzés a test egyik oldalán elszigetelt. De jel lehet az akadozó beszéd, a látás és a hallás nehézségei, illetve a hirtelen súlyos fejfájás, ami nem kapcsolódik más egészségügyi bajhoz.

Közben a Magyar Stroke Társaság is tájékoztató kampányt indított, amely a www.stroketars.info.hu címen elérhető StrokeTárs oldalon az érdeklődők nemcsak a stroke (akut agyi érkatasztrófa) okairól, tüneteiről, felismeréséről és kezeléséről olvashatnak közérthető cikkeket, hanem a különbségekről, a hozzátartozókra váró kihívásokról és felépülési sikertörténetekről is.
    
A szövegek mellett az oldalon videók is elérhetők, amelyekben bemutatják a legfontosabb teendőket stroke esetén, a fiatalok érintettségét, továbbá kitérnek a Covid-19 megbetegedésre is.
    
Kiemelten fontosnak nevezték, hogy a stroke tüneteinek jelentkezésekor valaki minél hamarabb segítséget hívjon, a korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket.
    
A stroke ma a felnőttkori rokkantság egyik vezető oka, emellett a harmadik leggyakoribb halálok. Bárkivel és bármely életkorban előfordulhat – figyelmeztettek. Megjegyezték ugyanakkor, hogy manapság már sokkal kevesebben halnak meg stroke miatt, mint korábban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top