nlc.hu
Otthon

Novemberre berobbanthat a delta variáns a kórházakban

Vattay Gábor: novemberre berobbanthat a delta variáns a kórházakban

Ha elmaradnak a harmadik oltások, Vattay Gábor szerint október végén, novemberben robbanhat be a delta variáns a hazai kórházakban.
Koronavírus elleni oltás

A legfrissebb izraeli kutatások arra utalnak, hogy 5 hónap után csökken a koronavírus elleni vakcinák hatékonysága, ezért nagyon fontos a harmadik oltás – hívta fel a figyelmet ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője az InfoRádióban.

Vattay Gábor elmondta: Izrael élen járt a koronavírus elleni átoltottságban, a járványügyi hatóságok a nyáron mégis azt tapasztalták, hogy kezdetét vette egy újabb járványhullám. Ennek során nemcsak az esetszámok voltak kiugróak, hanem rengetegen szorultak kórházi ellátásra is. Rájöttek, hogy az oltás hatékonysága néhány hónap alatt elhalványul, mely után az emberek ismét meg tudnak betegedni, és tovább is tudják adni a koronavírust.

Vattay Gábor szerint az idő múlásával az oltás súlyos betegség elleni védőhatása is gyengül, ezért nagyjából 5 hónap után ajánlatos újraoltani a lakosságot.

A szakember egyetértett azzal, hogy ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem kapják meg a harmadik oltást a magyar emberek, akkor becslések szerint

október végén, novemberben robbanhat be a delta variáns a hazai kórházakban,

hiszen május közepére-végére tehető a lakosság zömének második oltása.

(Kiemelt kép: MTI / Komka Péter)

További cikkek a harmadik oltásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top