nlc.hu
Család

Jelentkezés a harmadik oltásra

Elindult a jelentkezés a harmadik oltásra, szinte mindenki ezt a vakcinát kéri

Elkezdték beadni a harmadik oltásokat, de elég sok a bizonytalanság.

Augusztus 1-től kérhetik a magyarok a koronavírus elleni vakcina harmadik dózisát, de nem is olyan egyszerű a jelentkezők dolga.

A Népszava arról ír, hogy az oltópontra érkezők nem tudhatják előre, hogy éppen akkor milyen vakcinával oltanak. A hivatalos eljárásrend szerint szinte bármilyen oltásra bármi beadható, ám azt nem tudni, mi történik, ha a helyszínen valaki visszautasítja az orvos által ajánlott vakcinát. Így sokan lázasan keresik azokat a helyeket, ahol Pfizert vagy Modernát kapnak. De az is előfordul, hogy nem kockáztatnak, és nem is jelentkeznek.

Harmadik oltás

Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a veszprémi Támasz Idősek Otthonában 2021. augusztus 2-án (Fotó: MTI / Vasvári Tamás)

A háziorvosoknál is lehet jelentkezni, csakhogy jó részük éppen szabadságon van, de vannak olyanok is, akik eleve oltópontra küldi a pácienseket. Más háziorvosok azért bizonytalanok, mert a hivatalos eljárásrendet nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, és nincs tisztázva, ki viseli a felelősséget.

A háziorvosok arról számoltak be a lapnak, hogy elsősorban a 60 év fölötti, Sinopharmmal oltott páciensek kérik a harmadik oltást, akik szinte kivétel nélkül Pfizerhez ragaszkodnak. Akik pedig Pfizert kaptak első két dózisként, hallani sem akarnak másról. Vannak olyan páciensek is, akiket a kínai vakcinával oltottak, de semmilyen harmadik oltást nem akarnak, mert úgy érzik, megvezették őket a Sinopharmmal.

A harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják, valamint azoknak a 60 év fölöttieknek, akiket kínai vakcinával oltottak. Közöttük ugyanis nagyobb arányban vannak azok, akiknél nem alakult ki megfelelő védettség a két oltás hatására.

Harmadik oltás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top