nlc.hu
Otthon
Őszi évelők a kertben

5 pompás évelő, ami nem hiányozhat az őszi kertből

Ha fogalmad sincs, mivel dobd fel az őszi kerted, akkor adunk pár tuti tippet a következő színes évelőkkel.

Igaz, a nyári évelők már elnyíltak, de semmi ok a búslakodásra, hiszen sok másik virág pont most, a rövidebb nappalokon kezd el pompázni.

Krizantém

A krizantém magassága a 20 centimétertől egészen a másfél méterig terjedhet. Megkülönböztetünk egyszerű, fél telt, telt, labda és pompon alakú virágzatú fajtákat. A virágok színe sárga, rózsaszín, piros, narancssárga, fehér és ezek árnyalatai lehet. Az őszi krizantémokban a rövidebb nappalhossz indukálja a virágképződést. Némelyik már szeptember első napjaiban elkezdte bontogatni a bimbóját. Vízigényes növény, ezért száraz időben célszerű minden nap, de legalább kétnaponta meglocsolni. A szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezető talaj a kedvencük, de e tekintetben nem különösebben érzékenyek, életben maradnak más típusú talajban is.

Őszi kert gyöngyszemei

Nem igényel sok törődést, de ezer színben pompázik. (Fotó: Getty Images/shunyufan)

Őszirózsa

A törpe őszirózsák, a mirigyes őszirózsák és a kopasz őszirózsák olykor már augusztus végén nyílni kezdenek. Csoportosan ültetve a legmutatósabbak. Ültetéséhez, napos, világos helyet keressünk, a meszes, valamint a semleges talaj a legjobb számára. Kaphatóak a fehértől a rózsaszínen át, a sötét rózsaszínen keresztül egészen a mély liláig minden árnyalatban.

Őszi kert gyöngyszemei

Sokféle fajta kapható. (Fotó: Getty Images/gritwattanapruek)

A mirigyes őszirózsa egyszerűen nevelhető dísznövény, melyet csak a lisztharmat támadhat meg, főként, ha rossz légjárású helyre ültetjük. Napos, világos, szellős helyre, tápanyagban gazdag jó vízáteresztő talajba ültessük.

Őszi napfényvirág

Az őszi napfényvirág Észak-Amerikából származó évelő. Rendkívül mutatós növény, főként sárga, piros, narancs és rózsaszínben játszó fészekvirágzata miatt. Ahogy a neve is jól mutatja, fényigényes növény, bátran ültethetjük világos helyre. Talajjal szemben nincsenek különleges igényei, a lényeg, hogy jó minőségű talaj legyen, amit rendszeres öntözéssel nedvesen kell tartani.

Őszi kert gyöngyszemei

Utónyári színek a kertben. (Fotó: Getty Images/Photos by R A Kearton)

Októberi varjúháj

Az októberi varjúháj vagy októberke alacsony termetű, terülő növekedésű évelő növény, amely kerek, húsos leveleivel, valamint csillag alakú rózsaszín virágaival díszít. Öntözést gyakorlatilag csak a nyári időszakban igényelnek, ősztől tavaszig a vízigényüket fedezi a lehulló csapadék és a reggeli harmat.

Őszi kert gyöngyszemei

Kezdő kertészeknek is ajánljuk. (Fotó: Getty Images/Grace Cary)

Őszi sisakvirág

Az őszi sisakvirág nagy kék, sisak alakú virágait hosszú fürtben hozza. Már augusztusban megkezdi virágzását, de egészen októberig tündököl, ráadásul kék árnyalatból már kevés van a kertben augusztus-október között. Akár 130 cm magasságra is megnő, ezért ültetéskor figyeljünk a kellő tőtávolságra is. Félárnyékos helyen, üde, humuszos talajban érzi jól magát.

Őszi kert gyöngyszemei

A kék színről sem kell lemondani az ősszel. (Fotó: Getty Images/Josette Taylor / EyeEm

Kertészkedj!

(Nyitókép: Getty Images/Y Tng Jun/EyeEm)

(Forrás: itt és itt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top