nlc.hu
Otthon

A krizantém gondozása

Így gondozd a krizantémot!

A krizantém sokkal több, mint kegyeleti virág...
Krizantém

A krizantémról sokaknak még mindig elsősorban a halottak napi csokrok jutnak eszébe, pedig ez a növénynemzetség ennél nagyságrendekkel sokoldalúbb. Összesen 37 faja van, különböző méretekben, változatos színekben létezik. Cserepes növényként legnépszerűbbek az apró, bokros virágzatú változatai, melyek így, az ősz elején tömegével jelennek meg a virágárusoknál, kertészetekben.

Rengeteg különféle színben kapható
Megnézem
Összes kép (6)

Ültetés

  • Lehetőleg olyan tövet vásárolj, melyen több a bimbó, mint a már kinyílt virág. A növény eltűri a helyváltoztatást, így a bimbók nem fognak róla lepotyogni, viszont napokon belül kinyílnak.
  • A krizantémokat kiültetheted a kertbe, de cserépben, balkonládában is jól érzik magukat.
  • Szeretik a fényt, a legideálisabb számukra, ha naponta 6-8 órán át sütkérezhetnek.
  • A szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezető talaj a kedvencük, de e tekintetben nem különösebben érzékenyek, életben maradnak más típusú talajban is.

Gondozás

  • A krizantém vízigényes növény, ezért száraz időben célszerű minden nap, de legalább kétnaponta meglocsolni. Arra viszont figyelj, hogy lehetőleg a tövét, ne pedig a leveleit érje a víz!
  • A bokros krizantém hosszú heteken át roskadozik a virágoktól, azonban az elnyíltakat érdemes lecsipkedni róla, hiszen ezzel egyrészt újabb virágzásra ösztönzöd a növényt, másrészt a szépsége is akkor érvényesül igazán, ha a száradó, barnuló virágok lekerülnek róla.

Teleltetés

Bár vannak egynyári fajtái is, a krizantém alapvetően évelő, így tehát teleltethető növény. Tény ugyanakkor, hogy a következő évben valószínűleg már nem fog olyan bőségesen virágozni, mint közvetlenül a megvásárlását követő hetekben. Ettől függetlenül, ha szeretnéd megőrizni, a kertbe ültetett töveket a virágzást követően vágd vissza, majd szórj köréjük talajtakarót, hogy megvédd őket a fagyoktól. A balkonládában, cserépben lakó példányokat a téli hónapokra vidd fagymentes, de 10-15 foknál nem melegebb helyiségbe, majd tavasszal a fagyok elmúltával tedd csak ki újra a szabadba!

Tudtad?

  • Kínában már időszámításunk előtt 550-ben említik; a Szung-dinasztia korában már nemesítették is. Főleg a szokatlan színű, formájú fajtákat kedvelték, illetve kedvelik. A krizantém Kínában az ősz jelképe, ünnepét a 9. holdhónap 9. napján tartják. A művészetek mindig előszeretettel ábrázolták: megjelent a versekben, a festményeken, a faragványokon és hímzéseken.
  • A híres költő, Tao Jüan-ming (365-427) több verset is írt a krizantémról, ami számára a magányosság jelképe, az ősz nyugalmának, szépségének képviselője volt.
  • A 8. század táján került át Japánba, ahol kikunak nevezték, és még jobban megbecsülték, mint Kínában: a japán uralkodók jelképe lett, trónusuk pedig a „krizantém trón”.
  • A koreai művészetben a krizantém a „négy nemes növény” egyikeként (a másik három a szilva, az orchidea és a bambusz) kedvelt díszítő elem.

(Forrás: Wikipedia)

Kertészkedj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top