nlc.hu
Otthon

Fűtési lehetőségek a házakban

Közeleg a tél – így fűtöttek a régiek és így csináljuk mi

Messze vagyunk attól az időszaktól, amikor egy barlangban az ősemberek körbeülték a tüzet, hogy akörül melegedjenek. Lakásaink, házaink fűtését ma már számos módon kiépíthetjük, de nem volt egyszerű, amíg ide eljutottunk.

Egy feledésbe merült rendszer

Habár egy 2018-as tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint, már a neandervölgyiek is ismerték a tűzgyújtás technológiáját, azért messze voltak még a “kifinomult” fűtési megoldásoktól. Bár azt is régészeti leletek bizonyítják, hogy az ősemberek kezdetleges “kandallókat” alakítottak ki a kunyhójukban, melyek lényege, hogy a hajlékuk közepén egy nagyobb gödröt ástak, ezt kövekkel borítottak, és végül egy kisebb rést hagytak ki, itt távozott a füst. Kr. e. 1000-ben azonban, Itália északi részén már épültek központi fűtéssel, padlófűtéssel ellátott épületek. A bonyolult kazán-, és csőrendszer hevített levegőt keringetett a padlóba, valamint a falakba is. 476-ban, vagyis a Római Birodalom bukása után, ez a technika feledésbe merült.

Egy nagy ugrással érkezünk meg a XIII-XV. századhoz, ekkor kezdett ugyanis elterjedni a kémény, s jelentek meg a tűzhelyek, kandallók, kemencék felett a szellőztetők. Ezek többségében kisebb csövek voltak. A középkori Európa fűtési rendszerét is ezek alkották, bár míg a várakban, palotákban díszes kandallók vagy tűzhelyek álltak, addig a szegényebb rétegnél ezek az ékes kivitelezések elmaradtak. Angliában már ekkoriban kötelező volt minden ház tetején valamilyen formában kéményt kialakítani.

Kályha a Budai Várban

Díszes kályha a Budai Várban. A felvétel 1890 után készült. (Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei)

Kályhák után radiátorok

Az 1500-as évek háztartásaiban szép számmal kezdtek megjelenni a sparherdek, majd az 1700-es évekre a cserépkályhák is egyre népszerűbbek lettek. A bökkenő csak az volt, hogy míg egy társalgót könnyeden be lehetett velük fűteni, addig egy nagyobb terem felmelegítésére már alkalmatlanok voltak. Alig ötven évvel később elkészítették az első gőzkazánt öntöttvasból, mely egyenes út volt a melegvíz-fűtés kialakításához. 

Az 1900-as évek egyértelműen a széntüzeléses kazánokról, és vasradiátorokról, a vegyes tüzelésű kazánokról, a gázfűtési rendszerek kialakításáról, a házak falán megjelenő konvektorokról szóltak, melyek még ma is megtalálhatóak sok családi házban, valamint fővárosi társasház falán. 

Öntöttvas radiátor a Sport (később Flamenco) szálló egyik szobájában.

Öntöttvas radiátor a Sport (később Flamenco) szálló egyik szobájában. (Fotó: Fortepan / Bauer Sándor)

Elektromos fűtőpanelek

A 2000-es években aztán Magyarországon is kezdtek elterjedni az alternatív fűtési rendszerek. Míg a korábban felsorolt, hagyományos fűtési módszerek olyan fosszilis tüzelőanyagokat használnak fel, mint a földgáz, az olaj és a szén, amelyek használata hozzájárul a légszennyezéshez, addig a napenergia, vagy a modern, fűtőpanelekkel ellátott elektromos rendszerek már egy új, korszerűbb alternatívát nyújtanak. 

Az elektromos fűtési rendszerek a 2000-es évektől lettek igazán népszerűek, azonban fontos tisztázni, hogy ezen belül számos lehetőség közül választhatunk. Az egyik legkeresettebb megoldásnak az elektromos fűtőpanelek számítanak. Ezek konvekciós elven, pusztán a fizikát kihasználva működnek, nem található bennük semmilyen mozgó, vagy kopó alkatrész, és beüzemelésük is rendkívül egyszerű. Létezik még elektromos padlófűtés, infrapanel, sötétsugárzó, klímás fűtés és egyéb, komolyabb gépészetet igénylő elektromos fűtési megoldás is, tehát számtalan megoldás lehet megfelelő igényeinktől függően.

Egyedi norvég elektromos fűtőpanel

Egyedi, norvég elektromos fűtőpanel

A népszerű norvég, elektromos fűtőpanelek közül számos fajta elérhető hazánkban is. Lényegében az otthonunk, és az adott szoba sajátosságait figyelembe véve választhatjuk ki a leginkább ideális fűtőpanel egységet.  Az elegánsabb, letisztult fém előlappal ellátott fűtőpanelek úgy olvadnak bele a lakásba, mintha a berendezés részei lennének, s a legkevésbé sem emlékeztetik a vendégeket, vagy az itt lakókat, a régi, öntöttvas radiátorokra. Van már olyan fűtőpanel is, amelyet összeköthetünk a telefonunkkal, s távolról is szabályozhatjuk az otthoni hőmérsékletet.

A normál belmagasságú épületekbe egy különleges, norvég dizájndíjas fűtőpanelt ajánlanak. Ezek különböző vidám, divatos színekben is kaphatóak, miközben nem lógnak ki egy fiatalosabban berendezett szobából sem. Mivel ennek a fűtőpanelnak a legkisebbek a fizikai méretei, így szűkös helyiségekbe is ideális választás.

Egyedi elektromos fűtőpanel

Egyedi elektromos fűtőpanel a gyerekszobában

A költséghatékonyság is fontos szempont, ha az ember biztonságos, hosszútávon gazdaságos fűtési módszert keres. A norvég fűtőpanelek egyik csoportja kifejezetten kedvező áron érhető már el. Ezek többségében letisztult egységek, melyek tekerőgombos termosztáttal, valamint alap programozási lehetőségekkel vannak felszerelve.

Természetesen aki idegenkedik az új kivitelezésektől, az találhat hagyományosabb fűtőtestre emlékeztető, mégis korszerű elektromos panelt. Melyet ugyanúgy elláttak bluetoothon keresztül, okostelefonos alkalmazás segítségével irányítható, programozható funkcióval.  

Elektromos fűtőpanelAz elektromos fűtési rendszerek ma már követik nemcsak a lakberendezési trendeket, hanem az informatikai fejlesztéseket is. Ahogyan a hűtőnket összeköthetjük a mobilunkkal, úgy irányíthatjuk a gyermekszoba fűtését az irodából. Tehetjük mindezt biztonságos és környezetbarátabb módon. A Nordart fűtőpaneljei például nem hagyományos izzószállal működnek, hanem egy kerámiamagos, speciális fűtőbetéttel. A fűtőbetétek jóval alacsonyabb hőmérsékleten üzemelnek, mint a hagyományos változatok, ezáltal élettartamuk jelentősen megnő, akár 10-15 évre előre is tervezhetünk ezekkel a készülékekkel.

További információk a norvég, elektromos fűtőpanelekről.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top