nlc.hu
Otthon

4000 család birtokolja az ország vagyonának harmadát

Az ország vagyonának harmadát 4000 család birtokolja, nagyrészt csak ülnek a pénzükön

4000-4500-ra teszik azon családok számát, akiknek a birtokában van az ország nettó vagyonának harminc százaléka. A privátbankárok szerint sokan csak ülnek a pénzükön.

A leggazdagabb magyarok jellemzően csak gyarapodnak, és egyáltalán nem siettetik a generációváltást. A privátbankárok már régóta várják, hogy ezek a vagyonok az örökösökhöz kerüljenek, akik jobban megmozgatnák az összegeket, de ez a jelenség sokat késik Magyarországon. Ahogy Karagich István, a Blochamps alapító ügyvezetője hangsúlyozta: nálunk a hazai privátbanki ügyfelek mindössze 8 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 4000-4500 olyan család van Magyarországon, akik az ingatlanvagyonon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyont tudhatnak magukénak. Ők nagyrészt első generációs vállalkozók – írja az enpenzem.hu.

Kevés gazdag családnál van az ország vagyonának harmada (fotó: Pixabay)

Kevés gazdag családnál van az ország vagyonának harmada (Fotó: Pixabay)

Ez a szűk kör a teljes ország lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarításainak több mint 5 százaléka fölött rendelkezik, míg a teljes vagyonuk a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékával egyenértékű. Mivel ők nagyon óvatosan mozgatják a vagyonukat, ez már a privátbankár szektort veszélyezteti, sőt a hazai bankrendszer teljesítményére is hatással van. A világ leggazdagabbjai között azonban még csak néhány magyar képviselteti magát

A világ leggazdagabb embereiről az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top