Ezért nem mindegy, hogy teszed az ételt a fagyasztóba!

Németh Orsi | 2021. Október 26.
Örök rejtély, de a fagyasztóban – legyen bármekkora – mindig kevés a hely. Hogyan tároljuk az ételt, ráadásul helyesen? Erre kerestük a választ!

Nem mindegy, hogy pakoljuk be, és mibe rakjuk az ételt a fagyasztóba. Ahogy a háztartás minden egyes pontján, itt is fontos (lenne) a rendszeresség.

Hogyan pakoljuk be az ételt?

Az sem mindegy, miben fagyasztunk. A Michigani Egyetem tanulmánya szerint a vajkrémes, margarinos dobozok teljesen alkalmatlanok a fagyasztásra, ugyanis nagyon rosszul zárnak.

Az USDA kutatásában arra jutott, hogy az alufólia egy lehetséges opció lehet a fagyasztásra, a fagyasztóba rakható műanyag, fedeles tárolódobozok mellett. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy az ételt alaposan be kell csomagolni, mielőtt jégre tesszük.

Nem mindegy, miben és hogy pakolod el az ételt a fagyasztóba (Fotó: Getty Images/hutchyb)

A Nébih szerint fontos, hogy betartsuk a következő szabályokat:

Hogy rendszerezzünk?

A TheKitchn profi rendszerezőket kérdezett arról, hogyan lehetnek a fagyasztók a lehető legtökéletesebben áttekinthetők.

Osszuk zónákra!

Ha okosan zónákat alakítunk ki a fagyasztóban, mindig tudni fogjuk, mit hol keressünk. A szakértők szerint ezeket a csoportokat érdemes elkülöníteni: 

Címkézzünk, dátumozzunk!

A fagyasztott dolgok feliratozása megkönnyíti az étel megtalálását, és ez megakadályozza a pazarlást. Általános szabály, hogy mindent címkézzünk fel, amit a fagyasztóba teszünk, így amikor legközelebb kitakarítjuk, láthatjuk mi az, amit épp időszerű felhasználni.

Fagyasszunk mindent lelapítva!

Sokkal helytakarékosabb lesz minden alapanyag, ami zacskóba kerül, lelapítva. A dobozok sokkal helyigényesebbek és gyakran nem pakoljuk őket egészen tele, így egy csomó fölösleges helyet pazarlunk a dobozolással.

Tudtad? Az élelmiszerek többsége lefagyasztható, de egyáltalán nem mindegy, hogy mi meddig áll a mélyhűtőben. Az élelmiszer nem romlik meg, hiszen a baktériumok nem szaporodnak el a fagyasztóban, de az alapanyagok veszítenek minőségükből, ha sokáig tároljuk őket.

Olvass még tuti házi praktikákat:

 
(Nyitókép: Getty Images/Qwart)

Exit mobile version