nlc.hu
Otthon

A hitelmoratórium hibás hirdetése

Hibásan hirdette a kormány a hitelmoratórium folytatását

Közszférában dolgozók és közmunkások között azért van némi különbség, ha jól emlékszünk.

A közszférában dolgozók is jogosultak arra, hogy kérjék a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítást – állítja tévesen egy hirdetés a kormány Facebook-oldalán. Ezt a Portfolio.hu szúrta ki. Kizárólag a közfoglalkoztatottakra gondolhattak a moratórium meghosszabbításáról szóló rendelet alapján, akik a köznyelvben valójában a közmunkásokat jelentik – magyarázza a portál. A hibát azóta javították, megjelent a helyes tájékoztatás.

Az eredeti hirdetés így szólt:

Hibás hitelmoratórium-hirdetés

Forrás: Magyarország Kormánya/Facebook

A szeptember 15-én megjelent 536/2021-es kormányrendelet szerint idén október 31-ig a bizonyos feltételeknek megfelelő állampolgárok igényelhetik a moratórium meghosszabbítását 2022. június 30-áig a hitelezőjüknél. Az egyik feltétel szerint az kaphatja meg, aki:

a  közfoglalkoztatásról és a  közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény szerinti közfoglalkoztatóval közfoglalkoztatási jogviszonyban (a  továbbiakban: közfoglalkoztatási jogviszony) állt, vagy a kérelem benyújtásakor közfoglalkoztatási jogviszonyban áll.

 

A közfoglalkoztatási jogviszony és a közszféra márpedig nem ugyanaz. A törvény szerint „közfoglalkoztatási jogviszonynak minősül, ha közfoglalkoztatási program keretében a közfoglalkoztatott a munkaerő-piaci alkalmazkodását, munkához jutását szolgáló képzésben, illetve a közfoglalkoztatás támogatásáról szóló jogszabály alapján nyújtott támogatásról szóló hatósági szerződést megkötő hatóság jóváhagyásával, naptári évenként legfeljebb 15 nap időtartamú munkaerő-piaci szolgáltatásban, valamint a mentális, szociális, egészségügyi problémákkal küzdő álláskereső naptári évenként legfeljebb 15 nap időtartamú egészségügyi és szociális szolgáltatásban vesz részt”. Azaz ez főleg a közmunkásokra vonatkozik.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top