nlc.hu
Otthon
Fecskék mentése

Bajban a fecskék: Így segítheted most őket!

Sok fiatal fecske nem tud elvonulni még Afrikába, őket tudjuk segíteni.

A molnárfecskék utolsó költéseiből származó késői fiókák nem tudtak elvonulni a szüleikkel, így sok helyütt itt ragadtak, sorsukra hagyva. Átvonuló , északról érkező fecskék is keverednek közéjük, a hűvös idő, a táplálékhiány miatt ők sem tudnak vonulni. De van ahol még repülni sem tudó picik maradtak étlen a fészkekben.

Sokan számolnak be arról, hogy a fecskék csapatokban az épületek párkányaira bújnak, a házak falain, az ereszek alatt csimpaszkodnak “fürtökben”. Ennek oka az, hogy a molnár fecske (az, amelyiknek fehér a torka és kisebb, mint a barnás torkú füsti fecske, s ami a házak falaira tapasztott, madárkányi lyukkal ellátott, zárt fészkeket építenek) egészen az Skandináv félszigetig, Angliáig költ, a fecskék közül utolsónak indul neki a vonulásnak.

Ments fecskét!

Fotó: Unsplash

Az első 2-3 költésből származó teljesen kifejlett fiókák, és felnőttek már az elmúlt hetekben, érezve a közeledő hidegfrontokat elindultak Afrika felé. Az utolsó költésből származó fiókák tollazata sokszor még nem elégséges a vonuláshoz, így ők maradnak, itt táplálkoznak, erősödnek (ha jó az idő), és az északabbról jövő, később vonuló csapatokhoz csatlakoznak be.

  Ha hideg van, semmi ennivalót nem találnak. Az épületekre húzódnak, mert az épületek még őrzik a nyár melegét, a fal melegebb, mint a levegő, a párkányon, az ereszek alatti fal-részeken ázni sem áznak. Mivel éhesek, így egyre kevesebb energiájuk, tartalékuk van fűteni önmagukat.

Segíteni lehet rajtuk – és kell is. A molnárfecskék pillanatokon belül megtanulnak tányérból (párkányról) enni, igen adaptívak. Ott, ahol nagyobb csapat gyűlt össze épületen, ott párkányokra kihelyezett tálkákban (virágalátét, hamutartó) tegyünk ki nekik lisztkukacot. (állatkereskedésekben kapható, nem azonos a csontkukaccal, aminek etetése veszélyes, tilos). Van ahol  kezdenek lepotyogni – fogy az erejük – az úttestre, járdákra. Ha ilyet látunk, szedjük össze őket, mert ha földön marad éjjelre – meghal.

Az összeszedett fecskéket kartondobozba érdemes tenni, aljába újságpapírt, papírtörlőt. Rongy nem jó, beleakadhat a karmuk, ami sérüléshez vezethet. A dobozra lyukak kellenek az oldalára körbe, hogy levegő és fény menjen be.
Edénykébe tudunk nekik ivóvizet és másik edénybe lisztkukacot tenni.

Egy fénymásolópapíros kartondobozban 20 molnárfecske is elvan 2-3 napig is, a fészkekben is jó szorosan vannak, nem szokatlan nekik. Plusz így fűtik is egymást.

Ha egy adott településen sok a lepotyogó fecske, érdemes a helyi Önkormányzatot – vagy valami helyi céget – megkérdezni, nem tudnak-e egy zárt, száraz helyiséget adni a fecskéknek pár napra, ahol repkedhetnek, ehetnek biztonságban. A melegebb napokig érdemes megőrizni, etetni a fecskéket.

Ha az összeszedett fecskék elhelyezése / etetése problémás, úgy forduljanak a legközelebbi madármentő szervezethez (Fióka és Madármentés, Hortobágyi Madárkórház, Mályi Madármentők, Sukorói Madárkórház, Állatkertek) , de a területileg illetékes Nemzeti Parkok munkatársai is segítenek, s talán ez esetben még az MME-re is lehet számítani.

A Fióka és Madármentés ügyeleti száma: 06706052252

Forrás:

Fióka és Madármentés
Márton András

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top