Aktuális

Kézműves sárral most te is segíthetsz egy csomó fecskének

A madarak az időjárás sajátosságai miatt nem tudnak megfelelő fészket építeni, de most bárki segíthet rajtuk. Lehet, hogy épp te leszel az?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményt adott ki, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyébként is megcsappant állományú füsti fecskék és molnárfecskék költése idén tavasszal nehezebben indul, a megszokottnál – írja az Index. Ennek oka a viszonylag száraz időjárás, emiatt ugyanis a madarak nem találnak elegendő sarat, amit fészekrakáshoz vagy a régebbi fészkek karbantartásához tudnának használni. 

Az egyesület szerint azonban bárki segíthet a fecskéknek sárgyűjtőhelyek létrehozásával. Fontos, hogy ezeket a meglévő természetes fészkek vagy az ember által kihelyezett mesterséges fészkek közelében kell létrehozni, lehetőleg kis forgalmú utak mellett, de akár egy gyártelepen vagy üres telken is előállíthatunk némi fészek-alapanyagot, ha egy körülbelül asztalnyi területet annyira fellocsolunk, hogy már több folyadékot ne tudjon beszívni. 

sárgyűjtőkkel segíthetjük a fecskék fészekrakását

„Hé, haver, nem tudod, hol szerezhetnék egy kis kézműves sarat?” (Fotó: Getty Images)

Ezt a vizet – időjárástól függően – néhány naponta érdemes pótolni, hogy megmaradjon a terület saras állaga. Kertben vagy erkélyen egy tálcán is létrehozhatunk annyi sarat, ami már elég lehet a madaraknak. 

Az MME közlése szerint a sárgyűjtőket április első felétől legalább május végéig érdemes fenntartani, ha pedig az aszály folytatódik, június végén érdemes ezt megismételni a fecskék másodköltése miatt. 

További cikkeink az állatvilággal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top