nlc.hu
Otthon

Különleges bundájú macskák

Itt vannak az internet legkülönlegesebb szőrzetű cicái!

Egy szemöldökkel és egy szívvel is le lehet kenyerezni a követőket, ahogyan azzal is, ha egy cica olyan, mintha két macskából retusálták volna össze. Hiába, ők az internet urai.

Venus, a kétarcú cica

Venus igazi internetes veterán, a világ 2012-ben figyelt fel rá egy Reddit-posztnak köszönhetően, és az elmúlt szűk tíz évben elég komoly rajongótábort sikerült gyűjtenie, Instagramon most kétmillió követője van, a TikTokon pedig 2,3 millió. Venus kóbor cicaként kezdte az életét, 2009-ben fogadták örökbe, és gazdái akkor még nem gondolták, hogy új kedvencünk egy igazi sztár lesz, majd jött a reddites bejegyezés, és a többi már történelem.

Amikor az emberek először látták a kétarcú cica képét, sokan gondolták azt, hogy ilyen macska nincsen, biztosan retusálták a fotót. Sok szakember szerint különleges külsejét annak köszönheti, hogy kiméra, vagyis olyan élőlény, ami két vagy több DNS-készlettel rendelkezik. Macskák körében ez a jelenség nem olyan ritka, a a teknőctarka kandúrok például mind kimérák, de mivel Venus nőstény, nem biztos, hogy ő is az. „Ő egy igazi rejtély” – nyilatkozta a National Geographicnak még 2012-ben  Leslie Lyons, aki a házimacskák genetikáját kutatja. 

macska

Fotó: Venus the Two Face Cat/Twitter

Narnia, a felemás arcú cica

Néhány évvel ezelőtt meghódította az internetet egy másik kétarcú cica, Narnia. Fajtája szerint brit rövidszőrű, és idén márciusban múlt négyéves. „Amikor Narnia megszületett, nagyon meglepődtem” – mesélte Narnia gazdája, Stephanie Jiminez macskatenyésztő. Ugyan Narnia esetében is felmerült, hogy kiméra, ezért eltérő színű arcának a két fele, de esetében genetikai vizsgálatokkal sikerült kideríteni, hogy nem ez a helyzet, igaz, az ő esetében sem tudni, hogy mi okozta bundájának ezt a különleges mintázatát.

Amellett persze, hogy folyamatosan szolgáltatja az újabb és újabb tartalmakat a követőinek, ez a jóképű kandúr arra is szakított időt, hogy apaként is bizonyítson, a szintén egyedi külsővel rendelkező Bella nevű nősténycicával több alkalommal is születettek már kölykeik, és voltak kicsik, amik örökölték Narnia csodás kék szemeit. 

Sam, a cica szemöldökökkel

Szívesen ruházzuk fel emberi tulajdonságokkal az állatokat, és Sammel hihetetlenül könnyű azonosulni a szeme fölött található két fekete, szemöldökszerű paca következtében, úgy tűnik, mintha szegény macska mindig aggódna valami miatt. Gazdája, Amanda Collado szerint az elmúlt években nagyon sok megkeresést kapott rajongóktól és sajtótól, egészen távoli országokból.

Samre Amanda édesanyja, Ivette Rodriguez figyelt fel egyik este, amikor hazafelé sétált, és ugyan ő nem akart macskát, lánya úgy döntött, befogadják. „Az emberek azt mondták, hogy úgy nézett ki, mint Martin Scorsese vagy Colin Farrell. Ráadásul édesanyámnak is hasonló szemöldöke van” – mesélte Sam gazdája, akinek állítólag először nem szúrt szemet, hogy milyen különleges a cicája, csak azután döntött úgy, hogy csinál neki külön Instagram-fiókot, miután egy barátja felhívta rá a figyelmet.

Zoë, a csupaszív macska

Idén nyáron múlt hatéves Zoë és testvére, Izzy. Gazdáik először csak egy cicát szerettek volna magukhoz venni, és választásuk Izzyre esett, de amikor meglátták a szív alakú foltot a testvére mellkasán, úgy döntöttek, ahol helye van egy macskának, ott elfér kettő is. „Elválaszthatatlanok. Gyakran alszanak összebújva és tisztogatni is szokták egymást. Izzy a domináns a kettőjük közül, mert Zoë nagyon félős macska. De amikor birkóznak, mindig Zoë győz, mert Izzy nem ereszti ki a karmait, Zoë viszont nem tiszteli a szabályokat” – mesélte gazdájuk, Joanne, aki egy idő után úgy döntött, mint olyan sok macskatulajdonos, ő is indít egy Instagram-oldalt kedvenceinek.

„Fogalmam sem volt róla, mi vár majd ránk, amikor elindítottam az Instagram-oldalukat. Azért kezdtem el képeket posztolni róluk, mert imádtam fotózni őket, és szerettem volna megosztani azokat, de nem akartam a saját oldalamra feltölteni, hátha nem mindenki kíváncsi rájuk ilyen mennyiségben a családtagjaim és a barátaim közül, annak, aki viszont mégis szeretné látni a fotókat, annak adott lett a lehetőség, hogy bekövesse az ő fiókjukat.”

Atchoum, a farkasmacska

Kanada egyik legismertebb macskája fokozott szőrnövekedésben szenved. „Rögtön az örökbefogadásom után kiderült, hogy egy nagyon ritka veleszületett betegségem van, ez a hipertrichózis, más néven vérfarkas-szindróma. Szerencsére kevésbé ijesztő, mint amilyennek elsőre hangzik, és azzal jár, hogy folyamatosan nő a szőröm és a karmaim… Mivel én vagyok az egyetlen ismert macska, akinél ezt a szindrómát diagnosztizálták, nem tudni, mit hoz a jövő, de az élet szép. Jól érzem magam, és úgy gondolom, minden napot ki kell élveznünk” – írták Atchoum nevében gazdái.

Ugyan Atchoum különleges szőrzete lehet, hogy kifogna egy átlagos macskatulajdonoson, szerencsére egyik „szolgája” kutyakozmetikus, így számára nem jelent problémát gondozni az igazán egyedi külsővel rendelkező perzsacicáját. 

Még több cica:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top