nlc.hu
Otthon

Magyar városok élhetőségi rangsora

Itt a legjobb élni Magyarországon

Van egy város, amelyik szinte minden szempontból jól szerepelt az élhetőségi vizsgálatban.

A Takarék Index elemzői élhetőségi rangsort állítottak fel az alapján, hogy hol milyenek az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségek. A főváros és a nyugati országrész szinte minden vizsgált mutató esetében jobban teljesít a keleti vagy dél-keleti területeknél, az összesített rangsor szerint Budapest mellett az első tízben található még a pilisvörösvári, a móri, a debreceni, a tatai, a bólyi, a budakeszi és a veszprémi járás, írja a Forbes.

Budapest

Budapest teljesített a legjobban az élhetőségi rangsorban (Fotó: Andrea Piacquadio/Pexels)

Ahogyan a fenti felsorolás is mutatja, a legmagasabb pontszámot Budapest kapta a részmutatók alapján, a főváros számos jellemző tekintetében is az élen áll, így az oktatási, az egészségügyi és a kulturális jellemzők, valamint a vásárlási lehetőségek alapján. Bár megfizethetőségben és a bűnözési mutatóban a járások sorában a mezőny vége felé helyezkedik el, a többi jellemző ellensúlyozza ezeket a hátrányokat.

A legélhetőbb járások Magyarországon

  1. Budapest: 100 pont
  2. pilisvörösvári: 57,6 pont
  3. móri: 55,1 pont
  4. debreceni: 53,1 pont
  5. tatai: 52,4 pont
  6. bólyi: 52,3 pont
  7. budakeszi: 52,2 pont
  8. veszprémi: 51,9 pont
  9. szarvasi: 51,1 pont
  10. győri: 50,6 pont

Ha csak a megyeszékhelyeket nézzük, ebben az esetben is a főváros áll az élen, Veszprém, Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg és Szombathely előtt. Az utolsók közé tartozó nagyvárosok (Kecskemét, Nyíregyháza) körülbelül a fővárosi pontszám felét kapták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top