nlc.hu
Otthon

Gimnáziumi tanárok fizetése

Felháborítóan alacsony a gimnáziumi tanárok fizetése

Annyira méltatlanul kevés pénzért dolgoznak a pedagógusok, hogy el fognak fogyni.

A közösségi oldalán fakadt ki az egyik legjobb fővárosi oktatási intézményben, az Eötvös József Gimnáziumban tanító Varga Sára – írja Telex.

A pedagógus pontosan leírja saját helyzetét, hogy azon keresztül világítsa meg a pedagógusok anyagi gondjait.  Eszerint a negyedik tanévében, egy osztály elballagtatása után, az úgynevezett pedagógus-életpályamodellben gyakornoki szintet meghaladva jelenleg 178 193 forint a nettó fizetése. Pontosabban a szakmai ágazati pótlékkal kiegészült fizetése, mert az alapilletménye nagyjából 160 000 forint. A következő havi fizetése az újabb pótlékemelés miatt 207 000 forintig emelkedik. Nem a fizetés nő tehát, hanem a pótlék. (Ami bármikor elvehető.) A pedagógusbéreket még mindig, most, a minimálbér emelése után is a 2014-es minimálbérhez kötik.

Varga Sára személy szerint azért tud pedagógusként dolgozni, mert a szüleinek köszönhetően nem kell albérletet fizetnie.

„Hóvégén így is kétszer meggondolom, vegyek-e gyümölcsöt… 178 193 forintból nem lehet tisztességesen megélni, az pedig fel sem merül, hogy megtakarítást halmozzak fel” – írja, hozzátéve, hogy ebből a pénzből családot sem tudna alapítani.

Varga Sára szerint ugyanez vonatkozik az óvodapedagógusokra, iskolapszichológusokra, karbantartókra, technikai dolgozókra, takarítókra. Az iskolában a mindennapok gördülékenységéért, a tiszta és biztonságos környezetért, a gyerekek neveléséért dolgozó emberek méltatlanul kevés pénzért dolgoznak. És el fognak fogyni. Legalább négy olyan egyetemi ismerőse, barátja van, akikkel együtt végzett, és már fontolgatják a pályaelhagyást, többen már nem dolgoznak tanárként.

Összehasonlításként: Az új belépőként munkát vállaló áruházi eladó vagy logisztikai munkatárs kezdő bére 8 órás munkarendben januártól bruttó 362 600 forintra emelkedik az Aldinál, az áruházban töltött 6. évtől pedig bruttó 432 100 forintra nő. A pozícióban elérhető legmagasabb bér bruttó 502 300 forint.

Maszkot viselő tanárnő az osztályteremben

Felháborítóan alacsony a gimnáziumi tanárok fizetése (Fotó: Pixabay/Alexandra_Koch)

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top