nlc.hu
Otthon

Élelmiszer-árstop miatti ellenőrzés a boltokban

Árstop: azonnal megbüntetik a szabálytalan boltokat – frissítve

Ötvenezer forinttól akár 3 millióig terjedő bírsággal sújthatják azokat a boltokat, amelyek nem tartják be az élelmiszer-árstopot.

Kedden életbe lépett az árstop, amellyel hét élelmiszer árát októberi szinten befagyasztotta a kormány. A csirkemell kilónkénti ára így például 150 forinttal, a far-hát 100-zal csökkent egy baromfiboltban – számolt be az RTL Híradó.

Egy falubeli kisboltot üzemeltető kereskedő azt mondta, van olyan élelmiszer, amelyet most kénytelen olcsóbban árulni, mint a beszerzési ár, így számára kész ráfizetés az árstop.

Árstop-tábla egy élemiszerboltban

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az árstop által érintett termékek az élelmiszerboltok forgalmának 4-5 százalékát teszik ki, ám egyelőre alig változott a kereslet. Igaz, azt a vásárlók is tudják, hogy a rögzített árak három hónapig érvényesek. Óriási bevásárlásokra azonban nem lesz lehetőség, ugyanis a Lidl után a Tesco, a Spar és a CBA egyes üzletei is korlátozzák az egyszerre vásárolható mennyiséget.

A hatóság már el is kezdte ellenőrizni a boltokat, hogy érvényesítették-e az árstop miatt csökkentett árakat. Ezúttal az általános gyakorlattól eltérően nem figyelmeztetnek, hanem azonnal kiszabják az 50 ezer forinttól 3 millióig terjedő bírságot.

Kedden egyébként nem csak az árstop lépett életbe, február 1-jétől május 31-ig élelmiszer-vásárlásra is használható a SZÉP-kártya mindhárom alszámlája.

A Tesco nyilatkozatával frissítve: 

A Tesco által alkalmazott mennyiségi korlátozással kapcsolatban szeretnénk néhány félreértést tisztázni:

  • Február 1-én és 2-án nem volt mennyiségi korlátozás érvényben a Tesco áruházakban.
  • Február 3-ától, azaz mától ugyanakkor egyes hatósági ár alá tartozó termékek a 2021. október 15-ei árnál is kedvezőbb áron vásárolhatók meg. Ezekre vonatkozóan limitet állítunk be az egyszerre maximálisan megvásárolható mennyiségre. Ez a limit a normál háztartási mennyiség feletti mértékű és vásárlásonként érvényes. A mennyiségi korlátozás mindössze 6, akcióban lévő hatósági áras terméket érint, nem az összeset, lásd az akciós újságunk nyitóoldalát!
  • A jelenlegi akció február 9-ig tart.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top