Vannak olyan háztartási tárgyak, melyekkel nap mint nap találkozunk, mégsem tudjuk, hogy van valami hasznos funkciójuk. Ebbe a csoportba tartozik a fakanál is, hiszen egészen biztosak vagyunk benne, hogy kevesen tudják róla, milyen célt szolgál a közepén tátongó lyuk.
Miért jó az a bizonyos lyuk?
Hasznos funkciója van abban az esetben, ha szószok, mártások, tészták készítéséhez használod. Miközben a hagyományos fakanálnál keverés közben a massza a szélek körül áramlik, addig ennél a változatnál szabadon áthatolhat a közepén, ami abban segít, hogy a végeredmény egyenletesebb állagú legyen és csomómentes maradjon.
Másik fontos funkció: A levesek, pörköltek, raguk kevergetésénél a kanál kisebb ellenállásba ütközik, ezért az összetevők kevésbé esnek szét, zúzódnak össze.
A lyuk megkönnyítheti a főzést is: ha ki akarsz venni egy babérlevelet vagy egy nagyobb gerezd fokhagymát a levesből, a lé így szabadon lecsoroghat körülötte, és máris kevesebbet kell bajlódnod vele, de hasonló elven használhatod a főtt zöldségeknél is.
Ezért van lyuk a tésztaszedő kanál közepén!
A nagy lyuk nem véletlenül került a spagettis kanál közepére. Az ok nagyon prózai, és rendkívül hasznos: segít eldönteni, hogy mennyi spagettit tegyél a főzővízbe személyenként.
Tehát ha lyuk nélküli spagettis kanalad van otthon, a lehető leghamarabb vegyél egy lyukasat a pontos mérésért!
Mondunk még egyet!
Készüljön fából, fémből vagy a kettő kombinációjából, a klopfoló fejének két oldalán két különböző felületet látunk. Az egyik rücskösebb, a másik kevésbé az. A klopfoló durvább felületével a nehezebben emészthető húsok szerkezete lazítható, a másik felét pedig olyan esetben szokás alkalmazni, amikor inkább a lapítás a cél, és a hús óvatosságot igényel. Rejtély megoldva!
(Nyitókép: Getty Images)