nlc.hu
Otthon

Ezért van lyuk a fakanálon

Miért van lyuk a fakanálon? Nagyon egyszerű oka van!

Elgondolkoztál már azon, miért van lyuk a fakanálon? Jól sejted, van funkciója!

Vannak olyan háztartási tárgyak, melyekkel nap mint nap találkozunk, mégsem tudjuk, hogy van valami hasznos funkciójuk. Ebbe a csoportba tartozik a fakanál is, hiszen egészen biztosak vagyunk benne, hogy kevesen tudják róla, milyen célt szolgál a közepén tátongó lyuk.

Lyuk a fakanálon

Fotó: Getty Images

Miért jó az a bizonyos lyuk?

Hasznos funkciója van abban az esetben, ha szószok, mártások, tészták készítéséhez használod. Miközben a hagyományos fakanálnál keverés közben a massza a szélek körül áramlik, addig ennél a változatnál szabadon áthatolhat a közepén, ami abban segít, hogy a végeredmény egyenletesebb állagú legyen és csomómentes maradjon.

Másik fontos funkció: A levesek, pörköltek, raguk kevergetésénél a kanál kisebb ellenállásba ütközik, ezért az összetevők kevésbé esnek szét, zúzódnak össze.

A lyuk megkönnyítheti a főzést is: ha ki akarsz venni egy babérlevelet vagy egy nagyobb gerezd fokhagymát a levesből, a lé így szabadon lecsoroghat körülötte, és máris kevesebbet kell bajlódnod vele, de hasonló elven használhatod a főtt zöldségeknél is.

Ezért van lyuk a tésztaszedő kanál közepén!

A nagy lyuk nem véletlenül került a spagettis kanál közepére. Az ok nagyon prózai, és rendkívül hasznos: segít eldönteni, hogy mennyi spagettit tegyél a főzővízbe személyenként.

Tehát ha lyuk nélküli spagettis kanalad van otthon, a lehető leghamarabb vegyél egy lyukasat a pontos mérésért!

Mondunk még egyet!

Készüljön fából, fémből vagy a kettő kombinációjából, a klopfoló fejének két oldalán két különböző felületet látunk. Az egyik rücskösebb, a másik kevésbé az. A klopfoló durvább felületével a nehezebben emészthető húsok szerkezete lazítható, a másik felét pedig olyan esetben szokás alkalmazni, amikor inkább a lapítás a cél, és a hús óvatosságot igényel. Rejtély megoldva!

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top