nlc.hu
Otthon

A szexológus válaszol

„Két éve vagyunk együtt, nem mindig gondolok vele a szexre”

A barátnőmmel két éve vagyunk együtt. Szeretem őt, kötődünk egymáshoz, a vonzalom is megvan, de nem mindig gondolok vele a szeretkezésre. Az utóbbi időben kevesebbet szeretkeztünk, és a reggeli merevedésem is el-elmaradozik. Tudna nekem abban segíteni, hogy minden a régi legyen és a szexuális vágyam is meglegyen felé? Lehet, hogy csökkent a libidó mértéke, vagy esetleg a tesztoszteronszintem? Már nem úgy vagyok a barátnőmmel a szex terén, mint a kapcsolatunk elején.

– fiatal férfi olvasónknak az Erik álnevet adtuk, ő 23 éves, és aggódik a szexuális élete miatt. Teljesen természetes folyamat mindaz, amin a barátnőjével végigélnek, hiszen minden párkapcsolatban eljön az a pont, amikor a szex kevesebb lesz, ugyanakkor minőségibb, mint korábban volt. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Oké, ha kevesebb a szex a két éve tartó párkapcsolatban

A legtöbb párkapcsolat úgy kezdődik, hogy az elején nagyon erős bennünk a szenvedély, és minél több a szex, annál inkább kialakul az érzelmi kötődés egymás iránt. Ez segíti az intimitást is, és onnan tudhatjuk, hogy ez megérkezett a kapcsolatba, hogy szeretnénk minél több időt tölteni az újdonsült szerelmünkkel, és mindent szeretnénk róla megtudni, amit csak lehet. Ez a párkapcsolatok első szakasza, ami megalapozza a későbbi párkapcsolatot, házasságot.

A szenvedély és intimitás időszaka eltart pár hónapig, majd az agyunkban lévő hormonok elkezdenek visszaalakulni alapállapotukba, ezzel együtt pedig elköteleződünk egymás iránt. Meghozzuk a döntést, hogy ketten továbbra is szeretnénk együtt lenni, tervezünk egymással, és valamiféle közös jövőkép is kialakul. Akár a közös nyaralás, síelés vagy az összeköltözés is ilyen például. Amikor egy pár két éve egymáséi, akkor elmondható, hogy ezen a szenvedélyesebb időszakon túlvannak, a kapcsolatuk egy nyugodtabb szakaszba lépett.

Legalábbis, ami a hormonokat illeti, mert jellemzően ebben a fázisban jönnek elő a problémák: gyakoroljuk a mindennapi saját életünket, és összeegyeztetjük a közös életünkkel. Azaz szánunk időt a hobbijainkra, többet találkozunk a barátainkkal akár egyedül is, nemcsak párban, dolgozunk, számlákat fizetünk. Gyakori gond, hogy a két fél nem egy időben éli meg a párkapcsolati fázisok változásait, egyikük még benne van a szenvedélyesebb időszakban, a másik fél pedig már a saját életével kicsit többet foglalkozna. Nehéz összehozni, hogy mindenkinek jó legyen, és általában ez az az időszak, amikor a legtöbb pár (fiatalabbak) szakít. Másfél-két évről beszélünk, amikor ez a gyakorlatiasabb időszak bekövetkezik a párok életében. Teljesen természetes az is, hogy mások is tetszenek, és a szexuális fantáziában más nők is szerepelnek, nemcsak az aktuális partner.

szexológus válaszol párkapcsolat szexuális élet

Fotó: Getty Images

Olvasónk éppen ebben az időszakban lehet, így aggodalomra semmi ok: teljesen normális, hogy kevesebbet vágyik a partnerével a szexre. Ezzel szinte mindenki így van két év után, bár az sem jó, ha mindenki máshoz igyekszünk hasonlítani a szexuális életünket. Azt is láthatjuk a levélben, hogy kétségbeesett fiatal levélírónk azt gondolja, hogy hormonális gondok állhatnak ennek hátterében. Az, hogy a tesztoszteronhormon milyen szinten van a testben, csakis egy szakorvos tudja megmondani. Ha felmerül a gyanú, érdemes tesztet készíttetni, hiszen semmilyen internetes cikk vagy Facebook-oldal nem tudja megmondani, egy-egy férfiban mekkora mértékű a tesztoszteronhormon.

A levélben olvasónk kitér a reggeli merevedésre is, és aggódik, hogy el-elmaradozik. Érdemes konkrétan megfigyelni, és akár naplószerűen leírni két hétig, hogy mikor nincs és mikor van. Például azoknál a férfiaknál, akik tovább fennmaradnak az éjszakában bármilyen okból, vagy akár hetente pár napon éjszaka dolgoznak, náluk a reggeli merevedés elmaradozhat.

Amennyiben az alvás ciklusa megfelelő, azaz éjfél előtt elalszik olvasónk és valóban 7-8 óra alvás után sem tapasztalja egyetlenegy alkalommal sem a két hét alatt, célszerű urológushoz menni. Az is lehet a reggeli merevedés hiányának oka, hogy ha olvasónk gyógyszert szed, vagy valamilyen műtétje volt nemrégiben. Ezeket mindenképpen szükséges elmondani a szakorvosnak, és utánajárni annak, hogy esetleg más gyógyszerrel helyettesítsék – ha ez okozza a gondokat.  

 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top