nlc.hu
Otthon

A katasztrófavédelem 2022-es adatai

40 ezer négyzetméternyi épület égett le Magyarországon 2022-ben

Húzós volt a katasztrófavédelem első negyedéve a most megosztott statisztikák szerint. Szerencsére jótanácsokat is hoztak.

Érdekes statisztikákat osztott meg a katasztrófavédelem 2022 első negyedévéből:

  • 2604 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit.
  • 37 ember vesztette az életét.
  • 175-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett.
  • A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 32, a legidősebb 102 éves volt.
  • A leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.
  • A tűzoltók az égő épületekből 132 embert mentettek ki.
  • Átlagosan 43 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat.
  • A leghosszabb beavatkozás hat órán át tartott, a lakástüzek huszonhét százalékát viszont öt percen belül megfékezték az egységek.
  • Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 1900 órára volt szükség.
  • Az égő épületekhez 5182 tűzoltójármű vonult.
  • Az épületekben összesen 39 ezer 200 négyzetméternyi terület égett le.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel. A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 98 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, 44 helyen szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. 125 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a munkálatokat. 

Lakástűz a Vaskapu utcában

Lakástűz a Vaskapu utcában 2017-ben (fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is – tanácsolják a tűzoltók. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt. 

Az első negyedévben 286-szor riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. 53 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, hét ember meghalt. Minden nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszköz használata során mérgező gáz fejlődhet. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása miatt keletkezhet szén-monoxid. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top