nlc.hu
Otthon

A százlábú hasznos állat

Ezért örülj, ha százlábú lakik az otthonodban

Ha ezt a cikket elolvasod, legközelebb talán megkegyelmezel az otthonodban felbukkanó százlábúnak.

A szépség  szubjektív dolog, azonban tény, hogy a százlábút a közízlés nem sorolja az esztétikus küllemű, pláne pedig a cuki állatok közé és a többség nem különösebben örül, ha ezen faj egy-egy példányával találja szembe magát. A százlábúak élete bizony igen gyakran ér oly módon véget, hogy a tőlük megundorodó ember kapásból agyonüti vagy agyontapossa őket. Pedig ez nagy hiba. A háztartásokban legnagyobb eséllyel felbukkanó Scutigera coleoptrata, vagyis a légyölő pókszázlábú ugyanis amennyire visszataszító, legalább annyira hasznos állat, mivel kiváló természetes védelmet nyújt az egyéb nem kívánatos betolakodókkal szemben.

Százlábú

Légyölő pókszázlábú (Fotó: Getty Images)

Ha képes vagy legyőzni a velük szembeni viszolygásodat és nem zavarod őket, ők sem fognak zavarni téged, viszont annál jobb szolgálatot tesznek, hiszen kedvenc csemegéik közé tartoznak többek között a hangyák, a pókok, a poloskák és a csótányok. Attól ugyanakkor nem kell tartanod, hogy esetleg téged is megcsíphetnek, ugyanis mérges trópusi rokonaikkal szemben a légyölő pókszázlábúak az emberre nem veszélyesek. A legyekkel, csótányokkal ellentétben ráadásul még baktériumokat sem terjesztenek, már csak azért sem, mert nagyon igényesek, és napjaik egy jelentős részében a lábaikat tisztogatják. Utóbbiakból egyébként messze nincs nekik 100 darab: szelvényeik és ezzel együtt lábpárjaik száma a vedlések folyamán fokozatosan növekszik 4-ről 15 párra.

Százlábú

Elpusztítja a kártevőket (Fotó: Getty Images)

Mindezek fényében tehát, ha csak 1-2 százlábút látsz olykor előjönni, érdemes megtartanod őket. Ha annál több is felbukkanna vagy abszolút elviselhetetlennek tartod a jelenlétüket, akkor sem kell feltétlenül végezned velük. Inkább próbáld ráterelgetni őket egy papírdarabra vagy egy edénybe és engedd szabadon a kertben vagy egy parkban, ugyanis a természetben is hasznos munkát végeznek, például a növényekre veszélyes kártevők elpusztításában. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top