nlc.hu
Otthon

Az infláció miatt szívesen vesz ékszert a magyar

Az infláció miatt szívesen vesz ékszert a magyar

A magas infláció jelentősen befolyásolja a költekezési szokásainkat. Népszerűbbé váltak például a könnyen pénzzé tehető olyan értéktárgyak, mint az ékszerek vagy a befektetési célú aranytömbök.

Jelentősen csökkent a megtakarítással rendelkezők száma a magas infláció következtében. Sokan kénytelenek a költéseik visszafogásával és áttervezésével reagálni a kialakult helyzetre. Változott az egyes megtakarítási formák kedveltsége is, népszerűvé váltak például azok az értéktárgyak, amiket könnyen és gyorsan pénzzé lehet tenni – hivatkozik a hellovidek.hu a BÁV Zálog áprilisi, országos és reprezentatív kutatására.

Ékszeres ládika

Örömmel teszi ékszerbe a pénzét a magyar (fotó: Pixabay)

A megkérdezettek 70 százaléka úgy érzi, az áremelkedések jelentősen rontják az anyagi helyzetét, és 10-ből 8 válaszolónál a fizetésemelkedésük nem követi az áremelkedések mértékét. Sokan tervezik át a költéseiket, és az olyan költséges terveiket, mint például a nyaralás, lemondják vagy elhalasztják. Míg a tavalyi kutatáskor a megkérdezettek 15%-a tervezett autóvásárlást, idén ez már csak 5%-ról mondható el. A tartalékkal egyáltalán nem rendelkezők aránya elérte a 40%-ot, egy év alatt kilenc százalékponttal emelkedett. A válaszadók egyharmada továbbra is készpénzben tartja a megtakarításait, de a bankbetétben spórolók aránya kilenc százalékponttal csökkent, és már csak 20% tesz így. Csökkent az állampapírok és részvények kedveltsége is, az értéktárgyak ugyanakkor népszerűbbé váltak: a válaszadók 19%-a rendelkezik nagyobb értékű ékszerrel, drága karórával, értékes műtárggyal, netán befektetési célú aranytömbbel, amit könnyen pénzzé tehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top