nlc.hu
Otthon

Valótlanul dokumentálta egy doktornő a kötelező védőoltásokat

Csak papíron adta be a kötelező védőoltásokat egy kisfiúnak a gyermekorvos

Egy másik orvos rájött, hogy a gyermek nem kapta meg a szükséges oltásokat.

Harmadfokú eljárásban folytatódik egy házi gyermekorvosnő büntetőügye. Az orvost korábban az agárdi fényevő család perében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vonták felelősségre, 2017-ben a Budapesti X. és XVIII. kerületi Ügyészség három rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a doktornőt felmentette, de a határozat ellen az ügyész fellebbezett. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a 2022. március 4-én kihirdetett ítéletével a nőt bűnösnek mondta ki három rendbeli, folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért őt 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte, és 3 évre eltiltotta az orvosi foglalkozása gyakorlásától.

Egy orvos oltást készít elő

Fotó: Pixabay

A nő 2011-ben egy fővárosi kerületben gyermekorvosként dolgozott, és feladatai közé tartozott beadni a csecsemőknek az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, illetve az oltásokat közokiratban dokumentálni. A doktornő azonban egy 2011 őszén született gyermeknél 2011 októbere és 2013 júliusa között többször valótlanul dokumentálta, hogy a csecsemő védőoltásait beadta. Miután a vádlottal kapcsolatot tartó apa 2014-ben meghalt, a gyermek édesanyja egy másik gyermekorvoshoz fordult, aki rájött, hogy a kisfiú valójában nem kapta meg a kötelező védőoltásokat, amelyeket utóbb az új gyermekorvos pótolt.

A másodfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a harmadfokú eljárásban a bíróság az ítéleti minősítést pontosítsa, rendelkezzen a felmerült szakértői díjról, egyebekben pedig a Fővárosi Törvényszék ítéletét hagyja helyben.

(via Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top