nlc.hu
Otthon

Rendrakás a gyerekszobában

Rend a gyerekszobában: 5 gyerekes anya tuti tippjei

Ha valakinek öt gyereke van, akkor tud egy-két dolgot a rendetlenségről és arról, hogyan kerülje el otthon a teljes káoszt.

Shifrah Combiths ötgyermekes anya, aki nagyon gyorsan megtanulta, hogyan tartson rendet – vagy legalább annak a látszatát – az otthonában. Természetes, hogy ilyen sok gyerek mellett rendetlenség és káosz lesz, nem lehet minden kakaókiömlést és játékdobálást megelőzni, úgyhogy maradnak a jó öreg praktikák, amikkel az anya megkönnyítheti a saját életét és szebbé teheti a gyerekek életterét. A gyerekek Combith családjában két szobában laknak: a fiúk és lányok külön lettek elhelyezve, vegyes korosztályból. A legidősebb gyerek 13 éves, akinek nyilván mások a rendrakási szokásai (vagy nincsenek), mint egy ötévesnek. Az anya megosztotta tapasztalatait az olvasókkal az Apartment Therapy oldalán, hogy mégis hogyan lehet ennyi gyerek mellett legalább minimális rendet tartani.

1. Egy nap egyszer rakj rendet

Sokkal egyszerűbb, ha naponta felszámolod a kisebb káoszt, mint ha várnál szombatig, hogy az egész heti rendetlenséget egyszerre dózerold el. Ha szokássá válik, hogy minden este közösen összeszeditek a gyerekekkel a szanaszét hagyott játékokat, ruhákat, könyveket, kicsi, ám annál haszontalanabb dolgokat, és a helyére rakjátok mindet, akkor nem fog a nyakadba szakadni a hétvégén egy őrületes, megoldhatatlannak tűnő, mindent elnyelő rendetlenség.

2. Hetente egyszer takarítás

Az anya heti egyszer takarít alaposabban a gyerekek szobájában, ilyenkor lecseréli az ágyneműket, portalanít, porszívóz… Ha tartja magát a napi pakoláshoz, akkor ez nem is olyan vészes feladat, hamar megvan az általános takarítással.

Rendezett gyerekszoba két ággyal

A gyerekszobai rendrakás titkai (Kép: Unsplash)

3. Könnyen beágyazható ágyak

A rend fenntartásának az egyik kulcsa, hogy minden reggel vessük be a gyerek ágyát. Sőt, az a legjobb, ha annyira könnyen beágyazhatók, hogy a gyerekek maguknak el tudják ezt a műveletet végezni. Az anya javaslata az, hogy legyen minden gyereknek külön ágytakarója, így csak össze kell hajtania a paplant, majd letakarni az ágyat egy szép ágytakaróval, és máris kész.

4. Válogasd át a gyerek ruháit

Az anya szerint minimum kétszer egy évben át kell válogatni a gyerekek ruháit, de még jobb, ha minden évszakváltáskor szelektálod a ruhákat, hogy ne halmozódjanak fel a kinőtt, nem évszaknak megfelelő ruhák. Amit pedig sikerült kiszelektálni, de jó állapotban vannak, azokat a ruhákat el lehet adományozni, hogy egy másik gyereket is jól szolgáljanak még egy kis ideig.

5. A játékok helye

Ha van elég hely a lakásban, akkor inkább ne a gyerekek hálószobájában tartsd a játékokat az anya szerint. Náluk az vált be, hogy a nappaliban rendeztek be gyereksarkot a gyerekeknek, így ha marad is rendetlenség, legalább nem azon a területen lesznek széthagyva a holmik, ahol bármelyik családtag alszik. Mivel a káosz és rendetlenség megzavarhatja az alvást, ezért ez valóban nagyon jó ötlet, de ehhez kell egy jó nagy nappali vagy külön játékszoba, ami nem mindenkinek adatik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top