nlc.hu
Otthon

Ausztráliában este le kell kapcsolni a villanyt

Nyolcmillió ausztrált kértek meg, hogy este 6 és 8 között kapcsolják le a villanyt

Az ausztráliai Új-Dél-Wales komoly energiaválsággal néz szembe, amiben nemcsak az elszabadult energiaárak, hanem két, az áradások miatt lezárt szénbánya is szerepet játszik.

Ausztrália áramtermelésének nagyjából háromnegyedét szén elégetésével termelik – kapnak is bőven kritikát ezért -, ami most különösen rosszul jött ki, ugyanis a kontinensen előforduló áradások miatt két nagy szénbánya is felfüggesztette a termelését, ráadásul ezzel egy időben több erőműben is karbantartási munkálatok folynak. Új-Dél-Walesben a helyzet annyira súlyossá vált, hogy az energiaügyi miniszter, Chris Bowen megkért nyolcmillió lakost, hogy ha lehet, este 6 és 8 között ne használjanak áramot, és ezen felül, aki csak megengedheti magának, minél kevesebb energiát fogyasszon – írja a BBC-re hivatkozva a hvg.

Villanyórák

Pörögnek a villanyórák (Fotó: Pixabay)

Eközben a kormány próbál máshonnan elegendő szénhez jutni, de a helyzet a világpiacon sem könnyű az ukrán-orosz háború miatt. Az energiaügyi miniszter azért optimista, és hisz abban, hogy a spórolással elkerülhetővé válnak az áramszünetek, és hamarosan meg tudják oldani a problémákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top