nlc.hu
Otthon

Az ázsiai csontnyelvű hal

110 milliót is érhet a világ legdrágább hala

Az ázsiai csontnyelvű halért rengeteg pénzt hajlandóak kifizetni, miközben a faj veszélyeztetett.

Az ázsiai csontnyelvű hal egy-egy példányért akár 300 ezer dollárt (112 millió forintot) is kifizethetnek, miközben a faj fent van a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján, veszélyeztetettként – írja a 24.hu.

Bár a fiatalabb példányokért alig 300 dollárt (112 ezer forintot) kérnek, vannak olyan ritka, albínó egyedek, amelyekért 70 ezer dollárt (26 millió forintot) sem átallanak fizetni.

Az ázsiai csontnyelvű hal a gazdagok tányérján köt ki (Fotó: Wikipédia)

Az ázsiai csontnyelvű hal a gazdagok tányérján köt ki (Fotó: Wikipédia)

Azért népszerű halfaj, mert nagyon hasonlít a kínai újévi felvonulásokon feltűnő papírsárkányokra, sokan úgy vélik, hogy szerencsét hoznak.

Érdekes módon épp a védettsége okozza a vesztét, mert az ázsiai csontnyelvű halak most limitált szériás luxuscikké váltak és a kínai gazdagok előszeretettel vásárolják őket.

A kereslet ennek ellenére továbbra is hatalmas, a délkelet-ázsiai telepeket komolyan őrzik, néha még mikrocsippel is ellátják a halakat, hogy lopás esetén nyomon követhessék őket – olvasható a cikkben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top