nlc.hu
Otthon

Kilakoltatási botrány Soroksáron

40 év után kirakná a házából a 76 éves nőt a soroksári önkormányzat

Engedély nélkül építette az otthonát, ráadásul olyan területen, ami szántóföldnek minősül. Ügyvédje szerint azonban az önkormányzat is hibázott.
Ilona

Hajléktalanná válhat egy 76 éves soroksári nő, a kerületi önkormányzat ugyanis kilakoltatná az ingatlanból, ahol közel 40 éve él – számolt be az RTL Híradó. A korábban földművelésből és állattartásból élő nyugdíjas Ilona még a ’80-as években költözött ide és egy bérelt szántőföldre építkezett. Engedélye ugyan nem volt rá, haszonbérleti szerződést kötött rá, közben az ingatlan az államtól az önkormányzat tulajdonába került, amely most igény tartana a földre. 

A nyugdíjas nő jogi képviselője szerint az önkormányzat is hibázott. “Az önkormányzaté lett a háza, akkor már lakóépületté minősült. Bekerült az ingatlannyilvántartásba, és ettől a pillanattól kezdve az önkormányzatnak kötelessége lett volna önálló lakásbérleti szerződést kötni erre a házra” – mondta el Ivancsics Éva, aki szerint, ha ezzel rendelkezne Ilona, akkor csak úgy tehetnék ki a házból, hogy helyette egy másikat kínálnak neki.

Az ügyvéd azt is hangsúlyozta, hogy bár a Kúria korábban kimondta, hogy Ilonának a szántóföldet el kell hagyni, ez nem jelenti azt, hogy a házból is kitehetik. Szerinte ugyanis erre szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Az ügybe tavaly a Város Mindenkié jogvédő szervezet is bekapcsolódott. Aktivistájuk szerint az önkormányzatokat szabály kötelezi arra, hogy mindent meg kell tenniük, hogy a területükön élő emberek ne váljanak hajléktalanná. Szegedi Dezső szerint az önkormányzat megígérte neki, hogy a következő hetekben személyesen egyeztetnek majd vele, hogy rendeződhessen a nyugdíjas nő helyzete.

Kiemelt kép forrása: RTL Klub / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top