nlc.hu
Otthon

Arcfelismerő macskaajtót alkottak meg

Arcfelismerő rendszerrel ellátott macskaajtót fejlesztettek ki

A rendszer infravörös kamerákkal ismeri fel a közeledő háziállatot és arra is figyel, hogy ne csípje oda a farkát.

A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egy újabb gonddal kevesebbel kell hamarosan megküzdenie ez emberiségnek. Elsősorban azoknak, akik négylábú háziállattal rendelkeznek és házban laknak. A My Modern Met beszámolt ugyanis egy olyan találmányról, amely mesterséges intelligencia segítségével megelőzi, hogy az ajtón található macska, illetve kutya bejárón keresztül más, illetéktelen állatok is bejussanak a házunkba.

fehér-vörös macska egy zöld ajtó előtt

(Fotó: Pixabay)

Az arcfelismeréses technológián alapuló Petvation infravörös kamerák segítségével azonosítja be a háziállatodat. Kinyitja előtte a macska, kutya ajtót, majd, miután a háziállat áthaladt, óvatosan be is csukja azt. Nem csak, hogy nem engedi be az opportunista mosómedvéket, mókusokat, kígyókat, vagy görényeket. Ezeknek közeledtére egy telefonra letölthető applikáción keresztül figyelmezteti a gazdikat.

Az okos rendszer egyelőre még nem kapható a boltokban. Egyelőre még zajlik ugyanis a szerkezet piacradobásához szükséges pénz összegyűjtésért indított közösségi finanszírozási kampány. Az azonban igen biztató, hogy már most a kitűzött 10 ezer dollár több mint nyolcszorosa gyűlt össze. Ez pedig akár jelentheti azt is, hogy a Petvation megálmodói valóban egy tömegeket érintő problémára találtak szerkezetükkel megoldást. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy évek óta létezik olyan elektronikus macska, illetve kutya bejárat, amely a háziállat csipje alapján engedi be a család négylábú tagját. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top