nlc.hu
Otthon

A kutyák vagy a macskák az okosabbak?

A kutyák vagy a macskák az okosabbak? Ezt mondja a tudomány

Mindenki szereti azt gondolni, hogy az ő kutyája/macskája a legokosabb a világon. De mit mond a tudomány?

„A kutatók nem önmagában az állatok intelligenciáját, hanem a kognitív funkciók különböző aspektusait vizsgálják” – mondta a Live Sciencenek Alexandra Horowitz, a New York-i Barnard College tudományos munkatársa.

Ha leegyszerűsítjük, akkor azt lehet mondani, hogy a macskák okosabbak a macskákat érintő dolgokban, a kutyák pedig okosabbak a kutyákat érintő dolgokban – vallja a szakember.

Ugyanígy gondolja Brian Hare, a Duke Egyetem evolúciósantropológia-professzora is. „Azt kérdezni, hogy a kutya okosabb-e a macskánál, az nagyjából olyan, mintha azt kérdeznénk, hogy a kalapács jobb szerszám-e, mint a csavarhúzó. A válasz attól is függ, hogy milyen célra szánták.”

Tanulmányok szerint a macskák nemcsak a nevüket képesek megkülönböztetni a hasonló hangzású szavaktól, hanem jobban értékelik az emberekkel történő interakciókat, mint az élelmet, a játékokat vagy a szagokat. Megfigyelések szerint a kutyáktól eltérően a macskákból hiányoztak a figyelemfelhívó viselkedés egyes elemei (ennek tipikus példája, amikor a kutya még mindig az etetőtálnál kuncsorog, amikor a macska már rég továbbállt).

Kutyák és macskák intelligencia szintje

Fotó: Getty Images/Oliver Rossi

Van, aki máshogy látja

Az amerikai Vanderbilt egyetem tudósai egy nagyobb szabású kutatás keretében (ami egyébként úgy általában az állati intelligenciát, és agyfelépítést vizsgálta) adtak választ néhány éve a kérdésre.

A kutatók az agykéregben levő neuronok számából indultak ki, ami egyenes arányban áll azzal, hogy mennyire bonyolult összefüggéseket képes felismerni az adott állat, mennyire hatékonyan tud információt feldolgozni.

A szakemberek azt találták, hogy a macskák agykérge átlagosan 250 millió neuront tud felmutatni, míg a kutyáké 430 milliót (a tesztekben legjobban szereplő fajta, a golden retriever 620 milliót!).

Azaz eszerint a kutyák okosabbak a macskáknál.

A parázs vitában nehéz igazságot tenni, talán az a legjobb megoldás, ha összehasonlítás helyett egyszerűen csak értékeljük, házi kedvencünk mennyire intelligens a maga módján.

(Nyitókép: Getty Images)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top