A háztartásban mindig akad valami sürgetőbb feladat a sütőrács tisztításánál, ami csak akkor kerül napirendre, ha már annyira ragad a zsírtól, hogy a rárakott tepsi is odakozmál.
A Washington Post szerzője, Aaron Hutcherson többféle módszert is kipróbált, mire megtalálta az optimális megoldást a probléma gyors kezelésére.
Amennyiben a sütőrács nem mosható mosogatógépben, a következő módszer a legideálisabb a tisztítására – legalábbis az újságíró tapasztalatai szerint:
- Tölts fel egy peremes tepsit meleg, mosogatószeres vízzel, és állítsd bele a sütőrácsot. Ha nem fér el benne, akkor engedj annyi vizet a kádba vagy a zuhanytálcába, hogy éppen ellepje.
Hagyd ázni legalább 8 órán át, hogy fellazuljanak a szennyeződések. - Töröld át a sütőrácsot egy szivaccsal vagy kefével, a nehezen elérhető helyekhez pedig használj egy régi fogkefét. Ha elegendő időt hagytál az áztatásra, a szennyeződések már sikálás nélkül is megadják magukat.
- A megtisztított sütőrácsot folyó víz alatt alaposan öblítsd le, majd egy tiszta ruha segítségével töröld szárazra.
Ha már a sütőnél jársz
Akkor természetesen már érdemes kitakarítani rendesen az egész sütőt, nemcsak a rácsot. Erre is van egy viszonylag egyszerű módszer:
Egy tasak szódabikarbónát keverj pasztává 4 evőkanál vízzel. A kiürített sütőbe kend el a keveréket, és hagyd így a sütőt 8-12 órára. Az idő leteltével szivaccsal mosd ki a sütőt, a makacsabb foltokra pedig spriccelj ecetes vizet, és dörzsöld át a foltot.
Itt a nyár, és a grillszezon: erre figyelj a rács tisztításánál!
A grillezés közben a rácsra égett ételmaradványokat sem könnyű eltávolítani, és erre egy durva sörtéjű drótkefe a legalkalmasabb eszköz, de a drótkefe sörtéi élesek, és a heves súrolás közbe lepattanhatnak, rátapadhatnak a rácsra, és következő grillezésnél belemehetnek a rajta sülő ételbe, lenyelve pedig komoly belső sérüléseket okozhatnak. A legjobb és leghatékonyabb, egyben legbiztonságosabb eszköz a grillkaparó vagy a sörtementes drótkefe.
(Nyitókép: Getty Images /Kinga Krzeminska)