nlc.hu
Otthon

Így néz ki a szenegáli presztízs-juh

A juhok királya Szenegálban él, és durván sokat ér

Szenegálban nem a slusszkulcsod, hanem a juhod fajtája mutatja meg, hogy mennyire vagy fontos és gazdag ember.

A Ladoum juhot Szenegálban a „juhok királyaként” emlegetik, az afrikai országban presztízs és státuszszimbólum, a legértékesebb példányok ára meghaladja a 85 000 dollárt.

juh

Így néz ki egy fenséges Ladoum (Fotó: Facebook)

Először a szenegáli főváros, Dakar mellett tenyésztették ki az 1970-es évek elején. Ahhoz képest, hogy ilyen fiatal fajta, a Ladoum hihetetlenül népszerű a nyugat-afrikai országban: a jómódú családok és tenyésztők kisebb vagyonokat költenek egy-egy példányra, azok pedig, akik nem engedhetnek meg maguknak egyet sem, arról álmodoznak, hogy egyszer majd lesz annyi pénzük, hogy megvásárolhassák. 

A Ladoum juhok fizikai tulajdonságai tényleg pompásak. Marmagasságuk eléri az 1,2 métert, súlyuk pedig a 175 kg-ot, sima bundájuk és hosszú, csigába kunkorodó szarvuk van, húsuk pedig állítólag nagyon ízletes. A szenegáliak túlnyomó többsége gyönyörűnek, sőt fenségesnek tartja őket, ezért a televízióban szépségversenyeket néznek a Ladoum juhokról, és a közösségi médiában követik a népszerű tenyésztőket, csak hogy megcsodálhassák a nyájaikat.

„Szenegálban mindennél jobban szeretjük a szép állatokat” – mondta Abou Kane, a legjobb tenyésztő. 

Bár a Ladoum már mintegy fél évszázada létezik, a tenyésztők csak az elmúlt 20 évben kezdték el finomítani a fajtát, kiemelve annak arányait és fizikai szépségét. Munkájuk meghozta gyümölcsét, mivel a Ladoum ma már többnek számít, mint egy juh.

Olyan státuszszimbólum, amelyet mindenki fontosabbnak ismer el, mint az autót, a házat vagy a drága ruhákat.

„Egy Ladoum birtoklása megkülönbözteti az embert a többi embertől – mondta Fatou Sen séf a Quartz Africának. – Amikor a gyerekeim meglátnak valakit egy nagy birkával, tudják, hogy az egy nagyon fontos ember. A Ladoumok a sztároknak valók, nem a hétköznapi embereknek.”

(Oddity Central)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top