nlc.hu
Otthon

Mire számíthatunk az üzemanyagválság alatt?

Itt az üzemanyagválság: elfogyhat a benzin?

Még nagyobb üzemanyaghiány lehet Magyarországon, a magyar stratégiai készletek felszabadítása az következő körülbelül 14 napra jelenthet megoldást.

 Az RTL Fókusz riportjában arra keresték a válaszokat, mire kell számítanunk a hiány ideje alatt, és mi okozza az üzemanyaghiányt?

  • A szakemberek szerint a magyar stratégiai készletek felszabadítása ideiglenes megoldást nyújt csak, a következő két hétre jelenthet segítséget.
  • A MOL százhalombattai üzemének a javítási munkálatai októberig vannak betervezve, így csökkent kapacitásokkal számolhatunk, ami tovább súlyosbítja a hiányt.
  • Mivel a benzinkutak egyre kevesebb üzemanyagot kapnak, sokat kénytelenek lesznek bezárni. Az üzemanyaghiány következményeként 2-300 benzinkút zárhat be Magyarországon.
  • A hiányt tovább súlyosbítja, hogy a magyar vásárlók pánikból készleteket próbálnak meg felhalmozni. Ezért több benzinkút 30, 50 literes limittel próbálja meg korlátozni a vásárlást.
  • Egyes benzinkút-üzemeltetők szerint meg kellene tiltani a nagykereskedőknek, hogy külföldre vigyék ki az üzemanyagot. 
  • A szakemberek szerint érdemes volna az utazási szokásainkon változtatni: többet használni a tömegközlekedést és kevesebbet az autót.

Az üzemanyaghiány kapcsán a szakemberek már egy ideje kongatják a vészharangot. Ugyan a céges autókat mostantól már nem lehet 480 forinti literenkénti áron tankolni, de ez a lépés nem volt elég. A Független Benzinkutak Szövetsége elnöke, Egri Gábor nem olyan rég előrevetítette, hogy ez a szankció nem lesz képes bebiztosítani az ország biztonságos üzemanyag-ellátottságát. 

Kiemelt kép: PixaBay

 

Egy férfi benzint tankol az autójába

Fotó: Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top